Elektrische auto wordt steeds populairder

0

De elektrische auto wordt steeds populairder in Nederland. Vorig jaar nam het aantal stekkerauto’s met 38 procent toe tot een totaal van 273.000, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Onder stekkerauto’s vallen voertuigen die helemaal elektrisch zijn en geen emissie veroorzaken en daarnaast ook de plug-in hybride modellen, oftewel personenwagens die ook nog een brandstofmotor hebben maar die geschikt zijn om tientallen kilometers af te leggen zonder CO2 uit te stoten.

Door de coronacrisis daalde de verkoop van nieuwe auto’s vorig jaar, maar voor stekkermodellen gold dat niet. Dealers verkochten in 2020 bijna 90.000 nieuwe elektrische personenwagens en oplaadbare hybrides, hetgeen 32 procent meer was dan in het voorgaande jaar. Bijna een kwart van alle nieuw geregistreerde auto’s had daarmee een stekker.

Volgens het CBS schaften ook steeds meer particulieren een elektrische personenwagen aan. Begin 2020 was van alle stekkerauto’s nog maar 27 procent in het bezit van een particulier, maar dat liep in één jaar tijd op tot 36 procent. Dat is onder andere te danken aan de subsidieregeling van de overheid. Maar nog altijd zijn de meeste elektrische auto’s in zakelijk bezit, bijvoorbeeld van leasemaatschappijen.

Ondanks de toegenomen populariteit van elektrische auto’s en stekker hybrides bestaat het Nederlandse wagenpark voor het overgrote deel uit auto’s die uitsluitend op fossiele brandstof rijden. Oplaadbare personenwagens waren begin dit jaar goed voor slechts 3,1 procent van alle auto’s. Europese regelgeving zal de omslag evenwel gaan versnellen. De Europese Commissie wil dat autofabrikanten vanaf 2035 alleen nog volledig elektrische modellen afleveren.

Reageren is niet mogelijk.