Porsche 911 qua populariteit ingehaald door de Taycan

0

Het is de dag waarvan je wist dat die zou komen: de Porsche Taycan verkoopt beter dan een 911. Dat de autofabrikant de schoorstenen niet meer uitsluitend hoeft te laten roken met pure sportwagens, was al duidelijk geworden bij de succesvolle introductie van de Cayenne (en de Panamera). Toch liet de 911 zich niet in de marge drukken. Daarvan worden anno 2021 nog steeds serieuze aantallen weggezet.

In de eerste 3 kwartaal van dit jaar wist Porsche wereldwijd 27.972 exemplaren van de 911 te verkopen. Daarmee is de 911 aanzienlijk populairder dan de instapper op sportwagen gebied uit Stuttgart-Zuffenhausen, de 718. De Boxster en Cayman waren in dezelfde periode samen goed voor slechts’ 15.916 verkopen. Er werden in de eerste 9 maanden van dit jaar flink meer exemplaren van de 911 aan de man/vrouw gebracht ten opzichte van dezelfde periode van 2020. De afzet steeg namelijk met 10 procent. Dat is niet verrassend, want Porsche is druk bezig geweest met het uitbreiden van de line-up van de 911. Alleen een GT3 RS, GT2 (RS) en een Speedster ontbreken nog. Dat zijn echter niet de varianten waarvan grote aantallen worden verkocht.

De 911 bleef in de eerste 9 maanden van dit jaar dus onverminderd populair, maar er is een laag Porsche model die nóg beter verkoopt (de SUV types Cayenne en Macan) gingen sowieso al in een hoger tempo van de hand): de Taycan. Daarvan werden namelijk 28.640 exemplaren verkocht in de afgelopen 3 kwartaal. De Cayenne en Macan waren nog steeds met afstand het populairst met respectievelijk 62.451 en 61.944 klantleveringen. Dat de Taycan nu beter verkoopt dan de 911 zal geen verrassing zijn. Na afloop van het eerste half jaar was in de verkoopstatistieken al zichtbaar dat de elektrische sedan de sportwagen op de hielen zat. Toen bedroeg de achterstand slechts 789 exemplaren. Sindsdien is de Taycan alleen maar beter gaan verkopen want hij is er nu ook in een instapversie die ruim 20 mille goedkoper is en als in praktischere Cross Turismo uitvoering.

Het is niet per se zo dat de Taycan kannibaliserend werkt op de verkopen van de modellen uit eigen huis. Porsche topman Oliver Blume verklaarde begin dit jaar nog dat de elektrische sedan vooral nieuwe klanten aantrekt. Om het verhaal over de verkoopcijfers van Porsche compleet te maken: van de Panamera werden in de eerste 9 maanden van dit jaar 20.275 stuks verkocht.

Reageren is niet mogelijk.