Dit jaar al ruim 4.000 automobilisten betrapt met lachgas

0

De politie heeft dit jaar al ruim 4.000 automobilisten betrapt die met lachgas op achter het stuur zaten. Er zijn dit jaar al honderden ongelukken gebeurd waarbij lachgaspatronen werden aangetroffen. Zeker 21 van die ongelukken kenden een dodelijke afloop.

Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Politie. Maandelijks gaat het om 400 automobilisten die worden gesnapt terwijl ze bezig zijn met lachgas, zegt een woordvoerder. “Het lastige is dat we het gebruik van lachgas niet kunnen controleren zoals met een alcohol- of drugstest. We gaan daarom af op signalen als afwijkend rijgedrag, lachgaspatronen en het gedrag van de bestuurder zelf”.

Waarom is lachgas in het verkeer zo gevaarlijk? Het is een korte heftige roes waarbij je korte tijd soort van stomdronken bent, zegt neuroloog in opleiding Barry Ruijter. Hij is onderdeel van de werkgroep lachgas van de Nederlandse Vereniging voor Neurologie. “Alles gaat trager”, zegt hij. “Je waarneming wordt trager en je handelen ook. Je beoordelingsvermogen om gevaar te herkennen wordt duidelijk minder, je raakt sneller ontremd en neemt grotere risico’s. Ook kun je flauwvallen en kan je waarneming vervormen. Het effect van één ballon is maar kort en daarna ben je redelijk nuchter, bij meer blijft je roes langer. Helemaal als 50 ballonnen in een auto gebruikt en de ramen niet open doet. En die hoeveelheid is helaas geen uitzondering”.

De cijfers van 2021 zijn vergelijkbaar met die van vorig jaar. “In 2020 zagen we een enorme toename ten opzichte van 2019. Waarschijnlijk omdat het gebruik van lachgaspatronen toen populairder werd”. Maar waarom gebruiken mensen lachgas in de auto? Volgens TeamAlert woordvoerder Tom Plaum heeft dat te maken met privacy. “Jongeren willen natuurlijk niet thuis op de bank bij hun ouders lachgas gebruiken. Het geeft een gevoel van vrijheid om ergens met de auto naartoe te gaan. Als je naar een afgelegen plek rijdt, heb je bovendien geen pottenkijkers. En de auto is een comfortabele plek”.

Reageren is niet mogelijk.