Volvo boekt 1,6 miljard euro winst

0

Volvo Cars heeft over de eerste 9 maanden van dit jaar een operationele winst geboekt van 1,6 miljard euro. Ter vergelijking: in dezelfde periode van 2020 bleef er 350 miljoen euro aan de strijkstok hangen.

In het derde kwartaal daalde de winst echter met ruim een kwart naar 321 miljoen euro. De omzet kwam over de eerste 9 maanden van dit jaar uit op ruim 19,6 miljard euro. Dat was 14 procent hoger dan een jaar eerder.

Door het chiptekort kon Volvo Cars in het afgelopen kwartaal afgerond 50.000 auto’s minder bouwen dan in dezelfde periode van 2020. De verkoopdaling bleef evenwel beperkt tot circa 30.000 exemplaren doordat veel personenwagens uit voorraad verkocht konden worden. “De situatie is in dit vierde kwartaal verbeterd maar wij verwachten dat het industriebrede tekort aan chips een beperkende factor zal blijven”, aldus CEO Håkan Samuelsson.

In het derde kwartaal was 22 procent van de verkochte auto’s van het merk Volvo een plug-in hybride en nog eens 4 procent een volledig elektrisch model. Samuelsson herhaalde daarbij dat Volvo Cars in 2030 enkel nog elektrische auto’s wil verkopen. In dat kader wordt de productie van de Volvo C40 Recharge (foto) zowel in Gent als in het Chinese Lugiao opgevoerd van 15.000 stuks momenteel naar minstens 150.000 in de zomer van 2022.

Reageren is niet mogelijk.