Laat de leaserijder door hogere bijtelling de elektrische auto links liggen?

0

Leaserijders vinden dat de huidige overheidsmaatregelen onvoldoende stimulerend zijn om elektrisch te gaan rijden. De stijgende bijtelling brengt leaserijders ook aan het twijfelen over de overstap van een auto met een verbrandingsmotor naar een emissievrij exemplaar. Dat concludeert leasemaatschappij ALD Automotive uit eigen onderzoek onder ruim 1.000 klanten. Van de leaserijders met een elektrische auto gaat 20 procent wegens de stijgende bijtelling weer terug naar een model met een benzine- of dieselmotor.

De belangrijkste reden van leaserijders om voor een elektrisch auto te kiezen is zorgen om het milieu (47 procent). 35 Procent zou elektrisch willen rijden om kosten te besparen. Het overgrote deel van de leaserijders dat al in een emissievrije auto van de zaak rijdt is enthousiast. Ruim de helft (56 procent) zou de volgende keer weer voor elektrisch kiezen, maar verwacht dan wel meer stimulering van de overheid, zo concludeert ALD Automotive.

Per 1 januari gaat de bijtelling op elektrische auto’s omhoog van 12 naar 16 procent. Dat is nog steeds minder dan de 22 procent die geldt voor modellen met een verbrandingsmotor. Uit het onderzoek blijkt echter dat slechts 18 procent van alle leaserijders de nieuwe bijtelling van 16 procent nog een stimulans vindt om elektrisch te gaan rijden. Ook onder de leaserijders die al elektrisch rijden, is de nieuwe bijtelling een gevoelig punt. 21 procent van hen geeft namelijk aan vanwege deze hogere bijtelling juist weer terug te gaan naar een auto van de zaak die rijdt op een fossiele brandstof. Nog eens 23 procent is om deze reden aan het twijfelen.

“De verhoging van de bijtelling komt te vroeg. Iedereen ziet het aanbod betaalbare elektrische auto’s toenemen, maar de overheid trekt zich wel heel snel terug”, stelt Jeroen Kruisweg, algemeen directeur ALD Automotive. “We zien nog steeds ‘laadstress’ door tekorten aan laadpunten en achterblijvende netwerkcapaciteit. De verbeterde actieradius kan dit negatieve sentiment verzachten, maar wel op voorwaarde van een duidelijke financiële stimulans van de overheid”.

Reageren is niet mogelijk.