Kabinet wil lagere brandstofaccijns

0

Het kabinet wil de accijns op brandstoffen en de btw op energie verlagen om de koopkracht van Nederlanders te ondersteunen. Ook de tegemoetkoming voor mensen met een laag inkomen om de stijgende energierekening te betalen gaat omhoog. Het omvangrijk pakket moet op 1 juli ingaan.

Het pakket kost 2,3 miljard euro en de steun duurt in ieder geval een half jaar. Eerder zei het kabinet al dat het nog dit jaar iets wil doen om de koopkracht dreun als gevolg van de snel stijgende brandstofprijzen (inclusief gas) te verzachten, met name voor de lage inkomens. Minima zouden al een tegemoetkoming krijgen via de gemeenten van 200 euro voor de hoge energierekening. Volgens de ingewijden kan dat bedrag oplopen tot 800 euro.

Deze week bleek uit ramingen van het Centraal Planbureau dat Nederlanders er dit jaar fors in koopkracht op achteruitgaan. De stijgende energieprijzen en de oorlog in Oekraïne zijn daar de belangrijkste oorzaken van. De prijs voor benzine bestaat nu voor ongeveer de helft uit accijnzen en btw, en de prijs voor diesel voor zo’n 40 procent. Volgens de bronnen wil het kabinet de accijns nu verlagen met 17 cent per liter loodvrije benzine en 11 cent per liter diesel. De btw op energie zit nu nog in het hoge tarief van 21 procent. De coalitiepartijen willen die omlaagbrengen naar 9 procent. Er wordt ook gesproken over snellere verduurzaming van slecht geïsoleerde huizen, bijvoorbeeld door bewoners een voucher te geven waarmee ze de werkzaamheden kunnen betalen.

Ingewijden zeggen dat het kabinet niet zo veel keus heeft als het op korte termijn het leed wil verzachten. Eigenlijk zijn alleen verlagingen van de accijns en de btw maatregelen die op korte termijn doorgevoerd kunnen worden.

Reageren is niet mogelijk.