Hyundai Motor onthult nieuw mobiliteitsconcept

0

De Hyundai Motor Groep heeft haar nieuwste mobiliteitsconcept onthuld, geïnspireerd op het Koreaanse traditionele vloerverwarmingssysteem ‘Ondol’ waarmee passagiers kunnen uitrusten of zelfs slapen onder een speciaal ontworpen multifunctionele deken.

Volgens de autofabrikant heeft het nieuwe mobiliteitsconcept, Mobility Ondol genaamd, geen bestuurdersstoel, omdat het is ontworpen op basis van een volledig autonoom rij systeem. De stoelen zijn tegenover elkaar geplaatst, waardoor de communicatie van de passagiers de kernwaarde van deze mobiliteitservaring is. Alhoewel er dus ook flink uitgerust kan worden aan boord.

De totale hoogte van de carrosserie van het voertuig bedraagt 1.430 millimeter. De wielbasis is met 3.500 millimeter veel royaler dan gemiddeld bij middelgrote personenwagens. Maar er moest extra ruimte worden gecreëerd voor het meubilair dat speciaal is ontworpen voor een reeks comfortabele houdingen in het voertuig, vergelijkbaar met die van een luxe fauteuil of een bed. Wanneer een passagier zijn stoel in de bed opstelling modus wil zetten, kan het meubelstuk worden uitgeschoven zodat men volledig kan gaan liggen. Als men slaapt, functioneert een deken met gespen aan de wagen bodem als veiligheidsgordel, waardoor men comfortabel maar veilig kan reizen.

Hyundai zegt dat de technologie achter de volledig plat te leggen stoelen gebruik maakt van een ondersteunende structuur waarbij de locatie van de scharnieren een specifieke plek kregen. Een dergelijke opstelling maakt verschillende soorten houdingen mogelijk om vermoeidheid te verminderen bij langdurig zitten.

Hyundai is niet de eerste autofabrikant die een volledig verstelbare stoel onthult. In 2018 onthulde Volvo zijn 360C, een autonoom concept met 4 verschillende interieurthema’s, waaronder ‘Slaap’ met een platliggend bed. Volvo presenteerde het ontwerp als de “toekomst van het reizen”, zodat mensen niet meer hoeven te vliegen, en zei dat passagiers kunnen slapen in een zelfrijdende privécabine, of deze ook kunnen gebruiken als mobiel kantoor, woonkamer en entertainmentruimte. Eerder onthulde Mercedes-Benz op de Consumer Electronics Show in 2015 een autonoom pod-achtig voertuig dat is ontworpen om te functioneren als een gemeenschappelijke woonkamer op wielen.

Sven Schuwirth, voormalig voorzitter van de Raad van Commissarissen van Audi, heeft gezegd dat zelfrijdende auto’s binnen 20 jaar de luchtvaart- en hotelindustrie kunnen verstoren, omdat mensen in hun voertuigen onderweg kunnen slapen. “Zakenreizigers zullen binnenlandse vluchten naar vergaderingen kunnen vermijden en zullen onderweg in hun auto slapen en werken in plaats van in te checken in hotels in het stadscentrum”, zei hij in een interview.

Experts zeggen dat het mobiliteitsconcept van de autofabrikanten zal blijven evolueren met als doel het bieden van optimale comfortabele ervaringen en het benutten van de voordelen van elektrisch rijden. “Zulke voertuigen bieden maximale stilte en soepelheid. Maar niet alleen dat: elektrische auto’s hebben ook een laag zwaartepunt, waardoor het effect van de zwaartekracht geminimaliseerd kan worden, waardoor het comfort voor de passagiers in de auto echt zou toenemen”.

Reageren is niet mogelijk.