Mercedes-Benz zwaait de handbak uit

0

Vanaf volgend jaar is het over en uit voor de handbak bij Mercedes-Benz. Dat heeft een woordvoerder van het merk bevestigd.

De uitfasering van de handgeschakelde versnellingsbak zal geleidelijk aan plaatsvinden. Overigens is het bij Mercedes-Benz nu al goed zoeken naar modellen die niet standaard met een automatische transmissie geleverd worden.

MercedesBenzHandbak

De uitfasering van de handbak bij Mercedes-Benz heeft verschillende redenen. Enerzijds neemt de vraag uit de markt af (in 2019 was in Nederland de automaat voor het eerst populairder dan de handbak) en anderzijds zet de elektrificatie van de aandrijflijnen gestaag door. Deze 2 redenen hangen met elkaar samen. “Met de toenemende elektrificatie zien we dat de vraag van klanten verschuift naar elektrische mobiliteitscomponenten, batterijen en (deels) elektrische aandrijfsystemen”, aldus de woordvoerder.

Er zijn productlijnen waarin de handbak al geruime tijd niet meer wordt aangeboden, zoals de EQC, de S klasse en de V klasse, maar nu moet bijvoorbeeld ook de A klasse eraan geloven. Een woordvoerder van het bedrijf legt uit: “Met de toenemende elektrificatie zien we dat de vraag van klanten verschuift naar elektrische mobiliteitscomponenten, batterijen en (deels) elektrische aandrijfsystemen”. Alle hybrides, inclusief de exemplaren met een stekker, en de volledig elektrische modellen van Mercedes-Benz beschikken over een automatische transmissie. Die auto´s hebben op zich geen heel grote invloed op de beslissing om de handbak te saneren, want in het eerste kwartaal van 2022 waren van de 487.000 verkochte personenwagens er 78.000 stuks voorzien van een oplaadbare accu. Nee, het zijn vooral de types met normale verbrandingsmotor, al dan niet met EQ mild hybride ondersteuning, die voor de verschuivende vraag zorgen.

De laatste modellen met een handbak gaan in 2023 de deur uit, maar wanneer precies dat zal zijn, wil Mercedes-Benz uit concurrentieoverwegingen niet zeggen. In Nederland is het eliminatieproces van de handbak al grotendeels achter de rug. Alleen de A 180d is volgens de configurator als hatchback en limousine nog met 3 pedalen te bestellen, maar in de prijslijst is die variant ook al verdwenen. Alle overige modellen zijn alleen nog maar verkrijgbaar met een automaat. Het is nog even afwachten welke koers Mercedes-Benz zal varen bij de marktintroductie van de T klasse, oftewel de Kangoo met een ster op zijn neus. Mogelijk gaat dit nieuwe instapmodel van de Duitsers nog wel met een handbak geleverd worden. Overigens is Europa de enige markt waar Mercedes-Benz nog motorversies met een manuele transmissie aanbiedt. In de Verenigde Staten schrapte het merk de handbak al veel eerder. Daar werd in 2011 voor het laatst een dergelijke transmissie aangeboden. Elders in de wereld worden evenmin types met een handgeschakelde versnellingsbak geleverd.

Mercedes-Benz is overigens niet het enige automerk dat de handgeschakelde versnellingsbak aan de wilgen hangt. Bij Alfa Romeo is geen enkel model meer met een handbak verkrijgbaar; iets waar de Tonale geen verandering in brengt. Volkswagen gaf vorig jaar aan dat het op den duur afscheid neemt van dit type transmissie, al neemt men daar in Wolfsburg iets langer de tijd voor. Tot minstens het eind van dit decennium zijn in ieder geval de kleine Volkswagen modellen Up, Polo / T-Cross / Taigo en Golf / T-Roc nog met een handbak verkrijgbaar. De volgende generatie Passat en Tiguan zullen alleen met een automatische transmissie besteld kunnen worden.

 

Reageren is niet mogelijk.