Stellantis vreest instorten vraag naar elektrische auto

0

Het is echt nodig dat elektrische auto’s goedkoper worden, nu er in de Europese Unie vanaf 2035 alleen nog nieuwe personenwagens mogen worden verkocht die volledig emissievrij zijn. Anders “zal de markt instorten”, zo waarschuwt Carlos Tavares, de topman van Stellantis dat het moederbedrijf van automerken als Fiat, Opel en Peugeot is.

Volgens Tavares (foto) streeft zijn concern er naar om de kosten van het maken van elektrische auto’s tegen 2030 met 40 procent te verlagen. Maar dat zal een grote uitdaging worden, zo voegt hij er aan toe. Stellantis zal meer onderdelen zelf moeten gaan maken en zal ook leveranciers onder druk moeten zetten om de prijzen van hun producten te verlagen.

TavaresPeugeotConcept

De prijzen van elektrische auto’s stijgen de laatste tijd in een duizelingwekkend tempo, waardoor veel mensen zo’n emissievrij personenwagen niet meer kunnen betalen. Het Amerikaanse Tesla verhoogde onlangs bijvoorbeeld zijn verkoopprijzen met zo’n 6.000 dollar per auto, na soortgelijke stijgingen eerder dit jaar door branchegenoten Rivian en Ford. Eerder deze week werd bekend dat Skoda de prijzen van haar Enyaq met duizenden euro’s heeft verhoogd. Sterk oplopende grondstofkosten maken sommige elektrische modellen nu ook onrendabel, zo liet financieel directeur John Lawler van Ford eerder deze maand weten op een bijeenkomst met beleggers. Dit betekent dat er zonder prijsverhoging niet of nauwelijks nog geld wordt verdiend aan de Mustang Mach-E door de autofabrikant.

Het Europese akkoord over emissievrije auto’s is onderdeel van het zogeheten Fit for 55 pakket met wetsvoorstellen om de CO2-uitstoot in 2030 in de Europese Unie met 55 procent te verminderen. Organisaties in de autosector laten in een reactie weten achter die plannen te staan, maar dan zouden andere partijen wel werk moeten maken van bijvoorbeeld de benodigde laadinfrastructuur en zou ‘Brussel’ zorg moeten dragen voor een betrouwbare toevoer van grondstoffen en onderdelen. “Juist op deze punten bestaat nog veel onzekerheid”, aldus de Nederlandse RAI Vereniging.

Reageren is niet mogelijk.