BMW test elektrisch M prototype met 4 motoren

0

Nee, dit is geen spionagefoto maar een door BMW zelf verspreide afbeelding. Op dit wazige plaatje zie je een prototype van een volledig elektrisch model van de M divisie. Hij ziet er kort door de bocht uit als een i4 M50 met bredere wielkasten, maar schijn bedriegt: het is een compleet andere auto met een nieuw high performance aandrijfsysteem en een specifiek voor elektrische modellen ontwikkeld onderstel.

Door elk wiel te voorzien van een eigen elektromotor, beschikt deze BMW over vierwielaandrijving. Daarmee zijn de aandrijfkrachten volgens de M divisie “variabel, nauwkeurig en snel” te verdelen; iets wat conventionele aandrijfsystemen volgens de Duitsers nooit zo accuraat zouden kunnen. Een geïntegreerde controle-unit houdt permanent zowel de rijcondities als de intenties van de bestuurder in de gaten. Die informatie wordt in een paar milliseconden via een multi-plaatkoppeling en differentiëlen doorgegeven aan de 4 motoren. “Door de zeer sensitieve dosering van koppel en de conversie zonder waarneembare vertraging kunnen veel hogere bochtsnelheden worden bereikt, zelfs op bijvoorbeeld drijfnatte of besneeuwde wegen”, aldus een woordvoerder van de BMW M divisie. Voor optimale laterale stijfheid aan de voorzijde is de veerpootconstructie aangepast naar het voorbeeld van de M3 en M4.

De technici van de M divisie testen momenteel in de praktijk het hier afgebeelde elektrische prototype om wat theoretisch de perfecte verdeling van de aandrijfkrachten zou moeten zijn tegen het licht te houden. Doel is om er voor te zorgen dat de toekomstige elektrische modellen van de M divisie de wendbaarheid en het rijgedrag hebben waar dit bedrijfsonderdeel van BMW wereldberoemd om is geworden.

 

Reageren is niet mogelijk.