DS 9 flopt

0

Positief bekeken zou je kunnen zeggen dat de DS 9 momenteel een zeer discreet bestaan leidt. Maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. De DS 9 had voor een Franse revolutie moeten zorgen in het zogeheten Executive segment, maar de verkopen komen niet van de grond. De statige berline doet het nauwelijks beter dan in de eerste helft van 2021 … toen de verkopen nog op gang moesten komen.

Grote Franse auto’s laten zich lastig buiten de thuismarkt verkopen. Vroeger, toen geluk nog heel gewoon was hadden Citroën (ID/DS, CX), Peugeot (404, 504) en Renault (16, 25) daar geen last van, maar het zijn andere tijden. En die kenmerken zich door autoconsumenten die modellen als de Renault Espace, Renault Talisman en Renault Koleos links laten liggen. Deze 3 modellen bevinden zich aan het einde van hun carrière. Dit in tegenstelling tot de DS 9 die de toekomst nog voor zich heeft.

Mar die toekomst ziet er somber uit. Wees niet verbaasd als de DS 9 medio 2024 stilletjes wordt gesaneerd. Tegen die tijd moet de DS 8, een volledig elektrische SUV, klaar zijn en daar valt veel beter zaken mee te doen. De vaandeldrager van het jonge merk DS wordt ongetwijfeld benadeeld door zijn productielocatie in China, wat zijn imago schaadt en verhindert dat hij als dienstauto kan worden toegevoegd aan het wagenpark van de Franse overheid.

Bij ons in Nederland zou de DS 9 nu verkoop technisch moeten schitteren want hij is nieuwer dan de alternatieven van de gevestigde Duitse orde (A6, 5-serie, E-klasse). Maar nieuwer is niet altijd beter. Zeker de aandrijflijn, die gedeeld wordt met modellen van Citroën en Opel, is qua verfijning allesbehalve ‘premium’. Met als gevolg dat er dit jaar nog maar 38 exemplaren van de DS 9 op kenteken zijn gezet, waarvan 6 stuks in augustus. De stand bij BMW? 108 respectievelijk 1.076 exemplaren van de 5-serie.

Nee, de DS 9 is al geflopt voordat hij goed en wel uit de startblokken heeft kunnen komen.

Reageren is niet mogelijk.