Ram Revolution symboliseert Stellantis’ streven naar duurzaamheid

0

De stijlvolle batterij-elektrische pick-up Ram 1500 Revolution is een van de stralende sterren op de CES.

De conceptstudie is slechts één element uit het bredere sterrenstelsel van Stellantis, dat methodisch zijn stappen plant om tegen 2038 netto nul-koolstofemissies te bereiken.

Ram1500RevolutionConcept2

De elektrische Ram 1500 geeft een voorproefje van een aankomende productieversie van de pick-up truck. Andere radertjes in het streven van het bedrijf om zijn visie te verwezenlijken zijn onder meer een elektrisch vliegtuig dat Stellantis van plan is te bouwen met Archer Aviation en de gisteren besproken elektrische Peugeot Inception conceptstudie, die ook in de schijnwerpers stond op de CES.

De visie gaat verder met milieuvriendelijke bedrijfsvoertuigen, waaronder de eerste elektrische Ram ProMaster die dit jaar arriveert en bestellingen van Amazon zal bezorgen. Op waterstof aangedreven Ram Heavy Duty pick-ups komen later in het decennium, voortbouwend op de vooruitgang die Stellantis heeft geboekt met zijn brandstofcelbestelwagens in Europa.

Ram1500RevolutionConcept3

Carlos Tavares, de CEO van Stellantis, zei op de CES dat het bedrijf “de juiste focus en middelen heeft om de beste doorbraken in alle facetten van duurzame mobiliteit te ondersteunen, vorm te geven en op te schalen”. Tavares legde zijn doelen voor Stellantis uiteen in een verheven keynote-toespraak op de CES waarmee hij de plaats van de autofabrikant in de wereld probeerde uit te leggen.

“Alles wat Stellantis vandaag de dag doet, bepaalt de kansen van onze inzet voor het realiseren van koolstofneutraliteit in slechts 15 jaar”, zei Tavares (links op de hoofdfoto). “De wereld leiden met schone, veilige en betaalbare opties is de enige weg naar een duurzame toekomst. Voor ons allemaal is Ram een prachtig voorbeeld van de vele sterren in ons Stellantis stelsel”.

Ram1500RevolutionConcept6

De 1500 Revolution zit boordevol technologie, waaronder een persoonlijke, door kunstmatige intelligentie aangestuurde assistent, een ‘schaduwmodus’ waarbij de pick-up de chauffeur volgt met behulp van sensoren en camera’s, en smart home control. Het voertuig beschikt ook over een intelligente opslag-app waarvan Ram zegt dat het een mobiele applicatie is die gebruikers kan helpen objecten te meten om te bepalen of ze met het voertuig kunnen worden vervoerd.

De 1500 Revolution is gebaseerd op een volledig nieuw platform, STLA Frame genaamd, dat specifiek is ontworpen voor elektrische aandrijving. Het is een body-on-frame constructie waarbij de accu tussen de framerails is gemonteerd. Er zijn 2 elektromotoren aanwezig; op elke as een exemplaar. Deze opzet maakt verschillende proporties van de Revolution mogelijk, waarbij de cabine veel verder naar voren is geplaatst dan bij conventioneel aangedreven pick-ups. Ram zegt dat de cabine in totaal 10 cm langer is in vergelijking met het exemplaar van de huidige 1500, maar de laadbak is even lang.

Ram1500RevolutionConcept5

Het algehele ontwerp heeft afwijkende verhoudingen die hem onderscheiden van pick-ups met een verbrandingsmotor. De neus is breder en heeft een plattere motorkap, die daarmee afwijkt van de semi-vrachtwagenachtige vorm van de Ram pick-ups van de afgelopen decennia. De spatborden hebben scherpe vouwen die de wielkasten accentueren. Die wielkasten zijn geschikt voor banden met een diameter tot 35 inch. De conceptersie van de 1500 Revolution is voorzien van 24 inch exemplaren. Een vloeiende lijn bakent de cabine en de laadbak af. Naast het lagere dak en de aanzienlijk schuiner geplaatste voorruit, zijn er andere elementen die de luchtweerstand helpen verminderen zoals verzonken gemonteerde deurgrepen, wegdraaibare trekhaken, zijzichtcamera’s in plaats van spiegels en een vlakke onderkant met diffusor.

Ram zal binnen een paar maanden een productieklare versie onthullen. Stellantis is van plan om de elektrische truck in 2024 op de markt te brengen. Ram voorspelt dat de 1500 Revolution zich dan zal ontpoppen als een leider op het gebied van “rijbereik (reken op minimaal 650 kilometer, red.), trekgewicht (concurrent General Motors beweert een versie van de Silverado EV te lanceren die tot 9.000 kilo kan trekken), oplaadtijd (reken op 350 kW, red.) en laadgewicht”.

Ram1500RevolutionConcept4

De productieversie van het Ram 1500 Revolution-concept zal in 2024 in de verkoop gaan, waarschijnlijk als model voor 2025. Maar we zullen die truck ergens dit jaar zien. En we zouden veel meer specifieke statistieken over de truck moeten krijgen met de volledige onthulling. We zullen ook benieuwd zijn of Ram details zal onthullen over zijn hybride model met uitgebreide reeks.

Reageren is niet mogelijk.