Accu alternatief van Ford: kleinere actieradius, gunstigere prijs

0

Ford gaat relatief goedkope nikkelvrije batterijen in haar elektrische auto’s monteren. De primeur is voor de Mustang Mach-E. Keerzijde van de medaille is dat nikkelvrije batterijen een minder grote actieradius betekent.

Het alternatief voor op nikkel gebaseerde accu is het LFP exemplaar. Die batterijen hebben een kleinere energiedichtheid en kunnen daardoor een beperktere hoeveelheid energie opslaan. Dat Ford desondanks geïnteresseerd is in deze technologie, komt door de gunstige prijs. De LFP batterijen zijn een uitvinding van het Chinese CATL. Ford wil de batterijen echter in eigen beheer gaan bouwen. CATL zou dan een licentievergoeding moeten krijgen.

LFP accu’s hebben meer voordelen. Ze zijn minder brandgevoelig dan op nikkel gebaseerde exemplaren en hebben een langere levensduur. Het nadeel van een lagere energiedichtheid en de daaruit resulterende kleinere actieradius denkt Ford weg te nemen door een compactere bouwwijze. Het is nog niet bekend hoeveel goedkoper de Mustang Mach-E met LFP accu’s wordt.

Dat juist Ford met LFP batterijen aan de slag gaat, is geen toeval. LFP batterijen zijn vanwege hun lagere prijs : prestatie verhouding vooral interessant voor autofabrikanten in het volumesegment. Voor premium spelers is een gunstiger kostenplaatje niet interessant als de kwaliteit daar onder lijdt.

Hoewel de nieuwe fabriek van Ford (waar de LFP accu’s geproduceerd moeten gaan worden) extra werkgelegenheid in eigen land betekent, is het plan ijzig ontvangen. Zeker sinds het ‘weerballon incident’ staan veel Amerikanen sceptisch tegenover samenwerking met China. Heulen met de vijand: dat doe je niet. Ford ziet het gevaar van samenwerking met het Chinese CATL echter niet.

Reageren is niet mogelijk.