Lightyear investeerder pleit voor krachtenbundeling gedupeerde geldschieters

0

Arnoud Aalbersberg, een particuliere investeerder in Lightyear, roept gedupeerde geldschieters op zich te melden en samen op te trekken nu het nog in de wieg liggende automerk ten onder dreigt te gaan. Hij wil onder meer juridisch advies inwinnen. “Het is efficiënter om dat gezamenlijk te doen”.

Aalbersberg verstrekte een converteerbare lening van een kwart miljoen euro aan het bedrijf uit Helmond dat groot wil worden met elektrische auto’s die behangen zijn met zonnepanelen. Het faillissement van dochteronderneming Atlas Technologies begin vorige week kwam als een grote verrassing voor hem. Er waren geen aanwijzingen dat Lightyear in problemen verkeerde. “Ik schrok me een ongeluk toen ik het nieuws las”.

In de hoop samen op te trekken, probeert Aalbersberg nu in contact te komen met andere gedupeerde investeerders. “Ik heb het gevoel dat ik het geïnvesteerde geld kwijt ben. Is daar nog iets aan te doen? Het lijkt mij dat andere investeerders dat gevoel ook hebben en als wij daar gezamenlijk in kunnen optrekken, dan is dat efficiënter”. Aalbersberg spreekt de wens en de hoop uit dat Lightyear een doorstart maakt. “Maar ik weet nu niet wat er nog van mijn investering over is en hoe het verder gaat. Ik wil mij daar graag juridisch bij laten adviseren en ik kan me voorstellen dat andere investeerders daar ook behoefte aan hebben”.

Aalbersberg, die weet dat hij een risico-investering deed, heeft vooralsnog niks gehoord van de curator. Hij nam zelf contact op met Lightyear. “De informatie is identiek aan wat in de pers gecommuniceerd wordt”. Om in contact te komen met andere investeerders heeft hij het e-mailadres nolightyear@gmail.com geopend.

 

Reactie curator

De aangestelde curator van het failliete Lightyear zegt momenteel de mogelijkheden van een doorstart te onderzoeken. “Er zijn partijen die zich melden, maar de vraag is hoe serieus dat is. Dat gaan we de komende dagen uitzoeken”.

De rechtbank Oost-Brabant heeft bewindvoerder Reinoud van Oeijen benoemd tot curator van het failliete Lightyear. Het Helmondse bedrijf is deels failliet verklaard, omdat het personeel van de automaker grotendeels was ondergebracht bij dochterbedrijf Atlas Technologies B.V. en daar uitstel van betaling moest worden aangevraagd.

Hoewel er dus al partijen zijn die zich bij Van Ooijen hebben gemeld, is het volgens hem nog maar de vraag hoe serieus die interesse daadwerkelijk is. “Dat gaan we de komende dagen uitzoeken. Ik denk dat veel partijen het een sympathiek concept vinden. Dat betekent dat er vraag is, maar de vraag is of er mensen in willen stappen en een doorstart willen financieren”.

Bij die verkenning zal in eerste instantie worden gekeken naar een overname van de voertuigen die Lightyear van plan was te produceren. “Dat is het concept wat men wilde uitrollen en wat nu gestaakt is”, aldus Van Ooijen. Het is volgens hem nog te vroeg om te zeggen of het debuutmodel van Lightyear helemaal niet meer zal verschijnen. “Ik houd graag alle opties open totdat ik zeker weet of ze wel of niet benut kunnen worden. Dus voor mij gaat het nu nog om Lightyear als geheel”.

Zijn eerste zorg gaat nu uit naar de ruim 600 medewerkers van het bedrijf die hun baan verliezen. “Zij moeten zo snel mogelijk hun salaris vergoed krijgen. Prioriteit nummer twee is met partijen in gesprek gaan om te kijken wat voor plannen zij hebben en hoe serieus die plannen zijn”. Als het aan Van Ooijen ligt, zal dat proces niet langer dan een paar weken duren.

 

Reageren is niet mogelijk.