Tesla ziet af van accuproductie in Duitsland

0

De Inflation Reduction Act van de regering Biden begint effect te hebben.

Het miljardenpakket van groene subsidies moet bedrijven lokken om te investeren in de Verenigde Staten. Tesla is nu over de streep: de autofabrikant gaat toch geen complete accupakketten maken in Duitsland. Dat gebeurt voortaan in de Verenigde Staten. Reden zijn de duurzame douceurtjes die de Amerikaanse overheid uitdeelt, aldus een woordvoerder van Tesla.

Eerder zag Mexico al plannen voor een ‘eigen’ accufabriek in rook opgaan. Ford wilde de nieuwe, relatief goedkope, LFP accu’s in dit buurland gaan produceren, maar zag daar van af toen duidelijk werd wat de Inflation Reduction Act omvat. De pot honing waarmee de regering Biden staat te zwaaien is te aantrekkelijk om links te laten liggen.

De Europese Commissie werkt aan een eigen plan om de industrie groener te maken met eigen subsidies en financiële douceurtjes, al zijn nog niet alle lidstaten overtuigd. Terecht, want dit plan komt vooral landen met een sterk industrieel karakter ten goede. Nederland zou daar veel minder baat bij hebben, maar wordt wel verwacht het volle pond te betalen.

Dit neemt niet weg dat voor Duitsland momenteel de druiven het zuurst zijn. Oorspronkelijk werd Tesla topman Elon Musk het hof gemaakt met zijn toezegging een fabriek te gaan bouwen waar jaarlijks niet alleen 1 miljoen auto’s van de band gaan rollen, maar ook evenveel accu’s. Al met al zou dat goed moeten zijn voor minstens 10.000 banen. Het moest de grootste batterijfabriek van de wereld worden. Dat in de eerste fase alleen een assemblagelijn opgezet zou worden voor de bouw van de Model Y, was logisch. Niet alles tegelijk. En van die assemblagelijn zouden wekelijks 3.000 auto’s moeten rollen, met een doorgroei naar 5.000 tot 10.000 eenheden per week.

De batterijfabriek was voor de volgende fase. Daar zouden ook de cellen voor de accu’s het levenslicht moeten gaan zien. Momenteel komen die uit Tesla’s grote batterijfabriek, een joint-venture met het Japanse Panasonic, in de woestijn van Nevada, of worden ze ingekocht bij Chinese producenten. Dat laatste doet het bedrijf van Musk vooral voor de goedkoopste uitvoering van de Model Y. Maar nu heeft Tesla dus besloten om de cellen in de Verenigde Staten te produceren, ook de exemplaren die bestemd zijn voor de auto’s die in de Duitse fabriek van de band rollen.

Tesla laat in een toelichting weten dat het weliswaar nog enkele onderdelen van het batterijsysteem in Duitsland zal produceren, maar dat het voor de vervaardiging van de cellen de voorkeur geeft aan de Verenigde Staten. De reden werd al genoemd: de fiscale stimuli die de autofabrikant daar zal krijgen. De Inflation Reduction Act is een investeringsplan van 370 miljard dollar dat wordt gepresenteerd als een manier voor vergroening van de Amerikaanse industrie, maar feitelijk een verkapte vorm van protectionisme is. Althans, dat vinden veel Europese politici. Zij zien nu hun gelijk bewezen met de beslissing van Tesla.

In autoland Duitsland maakt men zich steeds meer zorgen over de toekomst van de auto-industrie in het elektrische tijdperk. Niet alleen de (dreigende) afhankelijkheid van buitenlandse fabrieken voor de batterijen (het duurste onderdeel van een elektrische auto) is een probleem, maar ook het feit dat de tot nu toe door onze oosterburen gepresenteerde elektrische modellen in China allemaal geflopt zijn. Dat geldt voor zowel de Audi e-Tron GT, de BMW iX, de Mercedes EQS als de Porsche Taycan. Die zijn in de ogen van de Chinese autoconsument onvoldoende innovatief.

En toch is de gifbeker voor Duitsland nog niet helemaal leeg. Nu Tesla niet langer voor Duitsland kiest, is ook het Zweedse Northvolt gaan twijfelen of het haar geplande batterijfabriek niet beter in de Verenigde Staten moet bouwen in plaats van in Duitsland.

 

Reageren is niet mogelijk.