Een Tesla is bijna net zo duur om te repareren als een Porsche

0

Tesla rijders doen er verstandig aan om erg zuinig te zijn op hun auto. Niet zozeer omdat het zo’n fijn voertuig is (iets wat menigeen zal beamen), maar omdat – als er iets kapot gaat – de reparatiekosten van de modellen van het merk zeer hoog zijn: 56 procent boven het gemiddelde.

“Tesla heeft na Porsche de hoogste reparatiekosten”, zo onthulde de SRA (Automobile Safety & Repair). Hoewel het Amerikaanse merk al een paar maanden met de prijzen stunt, met dalingen in de orde van grootte van 5.000 tot 10.000 dollar in de Verenigde Staten en oplopend tot 9.500 euro in Europa, volgen de reparatiekosten niet hetzelfde pad. Die liggen inderdaad dicht bij die van een heel wat exclusiever automerk, in dit geval Porsche, dat al geruime tijd berucht is om haar zoute garagetarieven.

TeslaOnderhoudskosten

Volgens het onderzoek van de SRA voor het jaar 2021 hadden Tesla modellen de hoogste reparatiekosten in hun segment. Zo komt Model 3 op de eerste plaats voor de Mercedes C-Klasse, de Renault Talisman, de Peugeot 508 en de Audi A4. In vergelijking met een BMW 3-serie zijn de reparatiekosten ruim 20 procent hoger.

TeslaOnderhoudskosten3

De Model S is zelfs 32 procent duurder om te repareren dan de Mercedes E-klasse, die op de tweede plaats staat. De andere auto’s in het E-segment hebben in vergelijking met de Amerikaan herstelkosten die je haast als ‘vriendelijk’ zou bestempelen. En voor wat betreft de Model X: die is, samen met de Porsche Cayenne, een van de slechtste leerlingen van de klas.

TeslaOnderhoudskosten2

De SRA-studie is gebaseerd op de analyse van claims uit 2021 en schadebeoordelingen (verkeer- en parkeerschade) voor voertuigen jonger dan 6 jaar. Sinds 1 januari 2023 monitort de SRA een 3-tal modellen van het merk (Model 3, Model S en Model X). Merk op dat de relatief nieuwe Model Y geen onderdeel uitmaakt van de studie, maar dat zal in de toekomst logischerwijs veranderen zodra er voldoende praktijk ervaring is met deze Tesla voor wat betreft het betalen van de garagerekeningen.

De portee van dit verhaal? Denk dus 2 keer na voordat jij als particulier een tweedehands Tesla aanschaft. De occasionprijs vertelt niet het hele verhaal. En de verwachting is dat volgend jaar er een enorme druk op de tweedehands waarde van de Model 3 zal ontstaan als deze Tesla ‘uit de lease’ komt.

Reageren is niet mogelijk.