Mini plaagt met nieuwe, duurzame Countryman

0

Mini maakt zich op voor de introductie van de nieuwe Countryman. De derde editie wordt voor het eerst in een volledig elektrische variant leverbaar. Voor wie daar nog niet aan toe is, zijn er uitvoeringen met een verbrandingsmotoren. En voor diegenen die niet kunnen kiezen, keert de stekker hybride versie terug.

Hoewel de nieuwe Mini Countryman (die een maatje groter wordt dan het huidige model) nog gepresenteerd moet worden, begint moederbedrijf BMW in haar fabriek in Leipzig alvast met de productie. Daar loopt ook de eigen X1 van de band. Beide SUV modellen zijn onderhuids identiek. BMW bouwt in Leipzig ook haar 1-serie, de 2-serie Gran Coupé en de 2-serie Active Tourer. Daardoor is deze locatie de eerste fabriek die modellen van zowel BMW als Mini op dezelfde productielijn bouwt. Een team van 5.600 medewerkers produceert zo’n 1.000 voertuigen per dag.

MiniCountrymanPrototype2

Mini wil de nieuwe Countryman vooral op een duurzame manier gaan produceren. Fabrieksdirecteur Petra Peterhaensel en Sonja Hengstler, projectmanager voor de nieuwe editie, zijn in Leipzig verantwoordelijk voor de transformatie naar elektromobiliteit en de duurzame productie van componenten voor elektrische aandrijving en complete voertuigen. Nu al is een op de vijf verkochte Mini’s elektrisch en in Nederland zelfs een op de vier. Het is de verwachting dat de nieuwe Countryman, die eind dit jaar in de showrooms arriveert, het verkoopaandeel van elektrische modellen een extra impuls gaat geven. Vanaf 2030 wil Mini een gamma auto’s hebben dat geheel emissievrij is.

De accu’s en andere componenten voor de volledig elektrische Countryman komen uit de eigen productiefaciliteiten van de BMW Groep. Daarvoor is de fabriek verder uitgebreid. In 2024 moeten er 8 productielijnen operationeel zijn. Om dat te realiseren, zal er een investering van meer dan 800 miljoen euro plaatsvinden. De toekomstige productielocatie voor deze componenten is 150.000 vierkante meter groot. De BMW Groep spreekt van “een duurzame investering in de levensvatbaarheid van de fabriek in de toekomst”. De uitbreiding zorgt ook voor baanzekerheid voor de werknemers en zelfs voor extra banen. Voor 2024 worden meer dan 1.000 nieuwe medewerkers aangenomen voor de productie van de componenten voor elektrische modellen.

MiniCountrymanPrototype

De fabriek in Leipzig heeft 4 windturbines van 190 meter hoog. Ze genereren een deel van de energie die nodig is voor de productievan auto’s. In 2021 is met windenergie 21,9 GWh aan elektriciteit gegenereerd. Dat staat gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van meer dan 5.000 huishoudens die uit 3 personen bestaan. Sinds 2017 slaat de fabriek de opgewekte energie tijdelijk op in bijna 700 accu’s die afkomstig zijn uit de BMW i3.

“Onze visie voor de fabriek in Leipzig is het volledig emissievrij maken van de productie, door fossiele brandstoffen te vervangen door waterstof. Onze fabriek in Leipzig is de eerste autofabriek ter wereld die in de spuiterij gebruikmaakt van een nieuw ontwikkelde stooktechniek, die gebruikmaakt van groene waterstof in plaats van aardgas. We gebruiken waterstof ook al sinds 2013 voor de logistiek in de fabriek. Op dit moment voorzien 5 waterstoftankstations in de energiebehoefte van meer dan 130 industriële waterstofvrachtauto’s met brandstofcel. Daarmee zijn wij de grootste van Duitsland”, zo benadrukt Peterhaensel.

MiniCountrymanPrototype5

De huidige, tweede generatie Countryman ziet in het Nederlandse Born het levenslicht, maar de opvolger van het model zal dus niet meer door VDL Nedcar worden gebouwd. Het gat tussen de 3/5-deurs Hatch en de nieuwe, grotere Countryman gaat Mini opvullen met de Aceman. Dat is een 4,05 meter lange cross-over. De huidige Countryman is 4,31 meter lang. De technisch identieke BMW X1 is leverbaar in een 2-tal plug-in hybride varianten met een systeemvermogen van 245 pk of 326 pk. De elektrische iX1 is goed voor 313 pk en 494 Nm. Het ligt voor de hand dat de Mini Countryman deze aandrijflijnen ook krijgt.

 

Reageren is niet mogelijk.