Dieselprijs zakt naar de laagste niveau sinds 2021

0

De maximumprijs van diesel gaat gestaag omlaag. Het ingrijpen van de OPEC+, de organisatie van olieproducerende landen, die de prijs wilde doen stijgen, heeft dus geen effect gehad. “Maar het is zeker niet uitgesloten dat de OPEC+ opnieuw zal ingrijpen”.

De prijs van diesel daalde woensdag met 2,7 cent per liter. Er is nu sprake van de laagste prijs sinds oktober. Het tarief voor een liter diesel is al langer aan een neerwaartse trend bezig, want in februari bijvoorbeeld daalde hij ook al een keer. De prijsdaling is het gevolg van een aantal bewegingen. De economische groei in China valt tegen, wat de vraag naar olie uit dat land beïnvloedt. Verder is er nog steeds vrees voor een renteverhoging in de Verenigde Staten, en in dat land is bovendien met First Republic een derde bank omgevallen, na Silicon Valley Bank en Signature Bank. De vrees is dat de wereldeconomie terugvalt en daardoor daalt de prijs ook.

Desalniettemin trachtte de OPEC+, de organisatie van olie-exporterende landen, vorige maand om de productie kunstmatig te verminderen met als doel om schaarste de creëren en de eigen inkomsten te verhogen. “Ik had verwacht dat de prijzen de pan uit zouden rijzen. De OPEC+  beoogde 100 dollar voor een vat ruwe olie, maar we zitten nu in plaats daarvan op 79 dollar. Dat is een goede zaak voor de consument”, aldus een deskundige.

Toch tempert hij enigszins de verwachtingen voor wie nog rekent op een verdere prijsdaling. “Het is zeker niet uitgesloten dat de OPEC+ opnieuw zal ingrijpen als de organisatie merkt dat de productieverlaging niet het gewenste effect heeft opgeleverd. Toch zal het ook weer niet zo eenvoudig zijn, want binnen de OPEC+ is het ook zaak om alle spelers tevreden te houden. Sommigen zullen juist op grote volumes willen inzetten. Hoe de prijs evolueert, zal voornamelijk sterk afhangen van de verdere economische vooruitzichten”.

 

Dieselrijder is spekkoper

Een liter diesel is nu goedkoper dan die in anderhalf jaar is geweest. De gemiddelde adviesprijs bedraagt nu 1,667 euro per liter. Op 2 oktober 2021 was de brandstof voor het laatst zo gunstig geprijsd, blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers. Bij benzine is de daling een stuk minder sterk.

De prijs van diesel steeg vooral afgelopen voorjaar zeer snel. Rusland, dat een belangrijke olie-exporteur is, viel ruim een jaar geleden Oekraïne binnen, wat voor veel onrust zorgde. Daar kwam nog bij dat diesel vaak van Russische olie wordt gemaakt. De prijs van de brandstof schoot als een raket omhoog en stond zelfs een tijdje hoger dan die van benzine. “De oorlog in Oekraïne zorgde voor veel onzekerheid in de markt”, zegt Paul van Selms van UnitedConsumers. Maar sinds november wordt diesel langzaamaan weer wat goedkoper. “De onzekerheid is nu wat minder”, verklaart Van Selms de daling. “Je ziet dat marktprijzen bij paniek altijd harder oplopen dan nodig is. En nu herstelt de markt zich weer”, Zo kostte een liter diesel op het hoogtepunt in juni vorig jaar nog zo’n 2,50 euro. In oktober was de prijs al wat lager, al kwam dat ook door een verlaging van de accijns in de tussentijd. Sinds oktober is de prijs verder gezakt, met zo’n 60 cent per liter.

Van Selms verwacht niet dat diesel nog een stuk goedkoper wordt. “Ik denk eerder dat de prijs weer wat kan stijgen de komende tijd.” Daarin speelt ook mee dat de accijnsverlaging van vorig jaar in juli wordt teruggedraaid. Dan komt er bij diesel 12 cent bovenop. Dat is inclusief de extra btw die je over de hogere accijns moet betalen.

De prijs van benzine is de laatste tijd minder hard gedaald dan die van diesel. Dit komt volgens Van Selms doordat de benzineprijs ook minder hard steeg na de Russische aanval op Oekraïne. Een liter kost maandag 1,970 euro. Al maanden schommelt de prijs rond de 2 euro. Ook voor benzine geldt dat de accijnsverlaging van vorig jaar in juli verdwijnt. Dan komt er inclusief btw maar liefst 16,7 cent bij.

Reageren is niet mogelijk.