Verkoop elektrische auto’s bereikt dit jaar recordhoogte

0

De wereldwijde verkoop van elektrische auto’s zal dit jaar tot recordhoogte stijgen. Dat verwacht het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Veel automobilisten stappen over op elektrische vervoermiddelen, omdat ze af willen van vervuilende brandstoffen als benzine of diesel.
Vorig jaar zijn wereldwijd meer dan 10 miljoen elektrische auto’s verkocht, zo blijkt uit cijfers van het IEA. De verwachting is dat de verkoop dit jaar met nog eens 35 procent zal stijgen tot 14 miljoen exemplaren.

Door de explosieve groei is het verkoopaandeel van elektrische auto’s in de totale afzet van nieuwe personenwagens gestegen van ongeveer 4 procent in 2020 tot 14 procent in 2022. Het IEA voorspelt dat het aandeel dit jaar verder zal groeien tot 18 procent. Volgens directeur Fatih Birol is er sprake van een historische transformatie van de wereldwijde auto-industrie. “De verbrandingsmotor is al meer dan een eeuw ongeëvenaard, maar elektrische voertuigen zijn de status quo aan het veranderen. Na de transformatie met elektrische auto’s zullen bussen en vrachtwagens snel volgen”.

Europa is na China de grootste markt voor elektrische auto’s. Het IEA verwacht dat het continent in 2030 op hetzelfde niveau zit als de Aziatische grootmacht. In 2030 wil de Europese Unie 55 procent minder uitstoten dan in 1990. In 2050 moeten alle lidstaten klimaat neutraal zijn. Het IEA denkt dat dan 60 procent van de nieuw verkochte auto’s in Europa elektrisch aangedreven zullen zijn.

Reageren is niet mogelijk.