Back to the Future: BMW Concept Touring Coupé

0

BMW presenteert tijdens de 2023 editie van het prestigieuze Concorso d’Eleganza Villa d’Este evenement de Concept Touring Coupé. Deze unieke, gesloten 2-zitter zet de rijke traditie van legendarische BMW sportwagens voort.

De designstudio van BMW heeft bij de Concept Touring Coupé de traditionele carrosserievorm van een elegante sportwagen opnieuw vormgegeven en er een opvallend ogende Shooting Brake van gemaakt.

BMWconceptTouringCoupé14k

Het interieur is doordrenkt van luxe, met nauwkeurig bewerkt leder dat afkomstig is van de gerenommeerde Italiaanse fabrikant Poltrona Frau. Dit zorgt voor een weelderige en verfijnde ambiance. Daarnaast biedt het compartiment achter de stoelen voldoende ruimte om bagage op te bergen. De hiervoor te gebruiken koffer- en tassen set is exclusief op maat gemaakt door het befaamde leeratelier Schedoni in Modena.

BMWconceptTouringCoupé2

De met de hand gebouwde Concept Touring Coupé combineert volgens BMW op unieke wijze een traditioneel carrosserieconcept met de modernste technologieën van een puristische sportwagen. Het model heeft een eerbetoon aan de legendarische 328 uit 1940, die triomfeerde in de Mille Miglia-endurance race. Bovendien knipoogt de functionaliteit van het Shooting Brake concept volgens BMW naar de 02-serie uit de vroege jaren 1970, waarbij de term “Touring” werd gebruikt om de 3-deurs varianten te onderscheiden van het reguliere carrosserietype. Maar wij kunnen er natuurlijk net zo geod een evolutie van de niet minder legendarische Z3 Coupé in zien.

BMWconceptTouringCoupé7

Het exterieurontwerp van de Concept Touring Coupé is een lust voor het oog dankzij opvallende proporties en exclusieve details. Het hoogtepunt is de sculpturale achterkant, voortkomend uit de vloeiende contouren van het dak die naadloos overgaan in de achterste zijpanelen. Deze vorm benadrukt de atletische schouders van de auto, terwijl de vlakke achterruit en de strakke carrosserievlakken volgens de ontwerpers de solide en krachtige uitstraling versterken. Van opzij gezien is de typische BMW interpretatie van de Shooting Brake proporties duidelijk herkenbaar: een lange motorkap, gestroomlijnde dak contouren en een krachtige achter partij. De langgerekte zijruitgrafiek met de iconische Hofmeister knik en de uitlopende wielkasten achteraan benadrukken het feit dat dit  ontwerp alleen maar een BMW kan zijn.

BMWconceptTouringCoupé13

De buitenkant van de Concept Touring Coupé is voorzien van een speciaal ontwikkelde lak genaamd Sparkling Lario. Deze unieke grijsbruine kleurschakering, met ingebedde blauwe glasvlokken, zorgt volgens BMW voor een diepe en indrukwekkende visuele ervaring. Dit effect wordt versterkt door de zilver-bronzen accenten en de speciaal ontworpen grille met langwerpige spijlen. De exclusieve lichtmetalen velgen (20 is groot aan de voorzijde en 21 inch aan de achterzijde) kenmerken zich in visueel opzicht door kleuraccenten en een gedetailleerd 20-spaaks radiaalontwerp.

BMWconceptTouringCoupé6

De interieurambiance van de Concept Touring Coupé wordt bepaald door de voor het merk gebruikelijke bestuurdersoriëntatie in de cockpit, met veel aandacht voor materiaalkeuze, kleurstelling en afwerking. In het bovenste gedeelte bevordert een donkerbruine tint volgens de ontwerpers de concentratie tijdens het rijden; in het onderste gedeelte moet een licht zadelbruine tint comfort en warmte in het interieur brengen. Perforaties en gevlochten lederen banden voor de stoelbekleding plus de glijstang dienen het ambachtelijke karakter van het interieur te benadrukken.

BMWconceptTouringCoupé3

De exclusieve bi-colour optie van het Italiaanse lederatelier Poltrona Frau verdeelt het interieur horizontaal in 2 verschillende kleursegmenten: In het bovenste gedeelte bevordert een donkerbruine tint de concentratie tijdens het rijden; in het onderste gedeelte brengt een licht zadelbruin comfort en warmte in het interieur. Nauwkeurige perforaties en gevlochten lederen banden voor de stoelbekleding en de glijstang benadrukken het ambachtelijke karakter van het interieur dat volgens BMW traditioneel vakmanschap combineert met moderne designprincipes.

BMWconceptTouringCoupé10

Het ontwerp met emblematische kenmerken aan de achterzijde en een uniek interieur is geïnspireerd op het modelopschrift van zijn historische voorganger. Om de essentie van puur, onvervalst rijplezier te belichamen, wordt de Concept Touring Coupé aangedreven door de welbekende 6 cilinder lijnmotor van BMW.

BMWconceptTouringCoupé4

Hoogwaardig vakmanschap en oog voor detail zijn ook te vinden in de bagage die exclusief is ontworpen voor de Concept Touring Coupé door het gerenommeerde lederatelier Schedoni in Modena. Deze op maat gemaakte bagage set bestaat uit 2 ruime weekendtassen, een kleinere tas en een kledingtas, die perfect zijn afgestemd op de stijl en functionaliteit van de auto.

BMWconceptTouringCoupé11

Deze gesloten 2-zitter werd ontwikkeld. Serieproductie zit er dus niet in. Gegeven het feit dat menigeen van mening is dat het design van de Concept Touring Coupé een schot in de roos is, is het unieke karakter van deze BMW daarom een teleurstelling. Toch sluit Adrian van Hooydonk, al jarenlang hoofd design bij de autofabrikant uit München, een vervolg niet uit. In een interview zei hij namelijk: “There are no concrete plans to put it in production. But, we made the agreement before we set sail for Lake Como that, if there’s enough interest, we will take a look at it. That could be a very low-volume version, like 50 cars or so”.

BMWconceptTouringCoupé15

Van Hooydonk laat dus doorschemeren dat de productieversie van de Touring Coupé er echt wel gaat komen. Ook omdat BMW met het showmodel Hommage 3.0 CSL inmiddels een precedent geschapen heeft om een Villa D’Este conceptstudie om te zetten in een kleine productieserie. Daarop hebben wij overigens wel bijna 8 jaar moeten wachten. Later we hopen dat BMW de conversie naar een productieauto dit keer sneller kan doen. De bouw zou dan niet in Graz bij Magna Steyr (waar de huidige Z4 roadster van de band rolt die duidelijk als basismateriaal heeft gedoend) plaatsvinden want een oplage voor die grote fabriek is alleen maar onhandig. Het in Turijn gevestigde Superstile kan echter uitkomst bieden. Zij hebben de Touring Coupé in samenwerking met BMW gemaakt.

BMWconceptTouringCoupé8

Blijft over de prijs. Bij een oplage van 50 stuks kan je BMW niet kwalijk nemen dat die stevig wordt. Een tarief op de M850i xDrive Coupé (188.890 euro) zit er daarom niet in. Houd eerder rekening met 300.000 euro.

 

Reageren is niet mogelijk.