Opel Frontera volgt Crossland op

0

Opel komt volgend jaar met een opvolger voor de Crossland. Dit nieuwe model wordt ook leverbaar in een volledig elektrische versie.

De Crossland kent een dergelijke uitvoering niet omdat dit model (net als de actuele Citroën C3 / C3 Aircross) gebruik maakt van een stokoud platform daarvan de roots teruggaan naar de Peugeot 206. De opvolger krijgt de zogeheten CMP basis. Deze architectuur kennen we reeds van auto’s als de Citroën C4, DS 3, Fiat 600, Jeep Avenger, de Peugeot modellen 208 plus 2008 en de eigen Corsa plus Mokka.

De Crossland en Mokka hebben bewezen elkaar verkoop technisch niet te kannibaliseren en dus komt zal Opel een 2-tal modellen blijven aanbieden in het SUV B segment. De Mokka is pas 3 jaar op de markt dus aflossing daarvan is pas in 2027 aan de orde. De Crossland zal in maart volgend jaar 7 kaarsjes uitblazen en als auto bereik je dan de pensioengerechtigde leeftijd. Op deze computer tekening is te zien hoe zijn opvolger er uit gaat zien.

De afbeelding illustreert goed dat het model dat de huidige Crossland zal vervangen een stuk forser én stoerder wordt. Opel overweegt daarom om voor een andere naam te kiezen. In de Newsflash heeft Autointernationaal.nl al eerder bericht dat in de wandelgangen het gerucht gaat dat de Crossland opvolger tot Frontera zal worden omgedoopt. Die naam past beter bij een stoer en robuust ogende SUV. En Frontera is historisch gezien volledig verantwoord. In het verleden werd deze naam immers gebruikt voor een terreinwagen op Isuzu basis.

Net als de in de tweede alinea genoemde zustermodellen wordt de ‘Crossland opvolger’ niet alleen leverbaar in een volledig elektrische versie. Er zijn ook benzinevarianten met mild hybride techniek gepland. Die hebben allemaal een verbeterde versie van de 3 cilinder 1,2 liter motor onder de kap. De elektrische variant krijgt de inmiddels van tal van andere Stellantis modellen bekende, 156 pk sterke elektro unit in combinatie met een 54 kWh accu.

Zoals gezegd wordt de opvolger van de Crossland een halve klasse groter. Dat is een bewuste keuze van Opel want zo kan er direct geconcurreerd worden met de in Europa zeer populaire Dacia Duster (zustermerk Citroën gaat met de nieuwe C3 haar pijlen richten op de Sandero (Stepway) van hetzelfde merk). Om de ‘Frontera’ stilistisch niet helemaal uit de pas te laten lopen bij de rest van het Opel gamma, krijgt de SUV het merkkarakteristieke Vizor front.

De vraag dient zich aan of de Crossland opvolger niet te dicht tegen de Grandland aankruipt. Voor zover het antwoord daarop “ja” is, is dat een tijdelijk probleem. De Grandland krijgt namelijk eind volgend jaar een opvolger. Dit model zal dan (ook) 7 jaar oud zijn en mag dus eveneens bij 50Plus ruzie gaan maken tijdens de ledenvergadering. De nieuwe Grandland treedt in de voetsporen van de jongste Peugeot 3008. Dit betekent dat de tweede generatie in tegenstelling tot de huidige editie wél leverbaar wordt in een volledig elektrische uitvoering.

Misschien komen er van de nieuwe Grandland wel helemaal geen versies met een benzinemotor. Opel heeft namelijk als doelstelling om vanaf 2027 alleen nog maar volledig elektrische modellen te verkopen. Het is de vraag of het voor een periode van 3 jaar dan nog de moeite is om benzineversies te ontwikkelen. Al kan de emissievrije doelstelling wel eens worden verlaten nu de Europese Unie de Euro 7 emissienorm gaat afzwakken en de vraag naar elektrische auto’s bij particuliere rijders in veel landen uit onze marktregio tegenvalt.

 

Reageren is niet mogelijk.