Suzuki stopt met de Ignis

0

Jimny stopt volgend jaar met de Ignis. Ook de Swift Sport wordt uit het gamma gehaald, en elders in Europa ook de Jimny. Het is niet duidelijk of deze 3 populaire modellen opvolgers krijgen.

Volgens een woordvoerder zullen de modellen “vanaf medio 2024 in hun huidige vorm van de markt verdwijnen”. Suzuki laat in het midden of en wanneer er vervolgmodellen komen, evenals de reden voor het stopzetten van de verkoop van dit populaire trio: “De beslissing om vanaf komende zomer geen orders meer te schrijven voor de Ignis, Swift Sport en Jimny werd genomen door de Suzuki Motor Corporation in Japan, dus het is voor mij niet mogelijk om de reden hiervoor te geven”, aldus de woordvoerder.

De genoemde timing doet vermoeden dat de modellen het slachtoffer kunnen worden van de cybersecurityregels van de UNECE die vanaf 1 juli 2024 van toepassing zullen zijn. Door dit beleid van de Europese Unie haalt Volkswagen de Up en Porsche de Macan van de markt. De kans is reëel dat er in 2024 nog meer modellen gesaneerd zullen worden. De Renault types Twingo Electric en Zoé gaan volgend jaar sowieso met pensioen.

In Nederland zijn in de eerste 11 maanden van het jaar 1.695 nieuwe exemplaren van de Ignis geregistreerd. Daarmee heeft het model een verkoopaandeel van afgerond 20 procent van de registraties van het merk. De Ignis is de tweede meest populaire Suzuki in Nederland, na de Vitara. De derde plek is voor de Swift, gevolgd door de S-Cross. Omdat er niet direct een opvolger voor de Ignis in stelling wordt gebracht, kan gerust worden gesproken van een aderlating voor de dealers.

De nieuwe generatie Swift is naar verwachting in april 2024 verkrijgbaar, maar een Sport versie zal dan niet meer deel uitmaken van het gamma. Suzuki gaat de nieuwe editie alleen leveren met een tamme 3 cilinder 1,2 liter benzinemotor met mild hybride techniek. Na de introductie van dit model gaan de Japanners hun kaarten vooral inzetten op een elektrisch repertoire. Naar verwachting zullen er in de periode tot en met 2030 een 5-tal emissievrije Suzuki modellen op de markt komen in Europa.

 

Reageren is niet mogelijk.