Veiligheidsschandaal bij Daihatsu: Toyota grijpt in

0

Toyota grijpt in bij het topmanagement van Daihatsu. Dit dochterbedrijf raakte onlangs verwikkeld in een schandaal rond gesjoemel met veiligheidstests. De huidige voorzitter en president van Daihatsu moeten daarom van Toyota vertrekken. Leidinggevenden van andere divisies van dit moederbedrijf zullen hen vervangen.

Masahiro Inoue (foto), nu nog de eerste man van Toyota in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, wordt de nieuwe president van Daihatsu. De hoogste verantwoordelijke voor de transitie naar elektrische rijden bij Lexus, Masanori Kuwata, gaat hem bijstaan als uitvoerend vice-president.

De huidige voorzitter van Daihatsu, Sunao Matsubayashi, en president Soichiro Okudaira leggen hun functie neer. In april wil Toyota een geheel nieuwe bestuursstructuur voor haar in de goot belandde dochterbedrijf, gespecialiseerd in goedkope kleine auto’s, bekendmaken. Toyota kondigt aan zelf ook toezicht te houden op de buitenlandse activiteiten van Daihatsu. Daihatsu trekt zich terug uit een samenwerkingsverband dat Toyota met Suzuki heeft.

Daihatsu, sinds 2016 volledig in het bezit van Toyota, gaf eind vorig jaar toe decennialang veiligheidstesten voor haar auto’s te hebben gemanipuleerd. De productie van een groot aantal modellen ligt daardoor nog steeds stil. Toyota zegt nu dat de testfraude het gevolg was van een te grote druk op het personeel om veel auto’s te produceren. Daar moest alles voor wijken. Ook de procedures van de tests om de veiligheid van de diverse modellen te testen.

Reageren is niet mogelijk.