Hyundai investeert 47 miljard euro in elektrische auto’s

0

Hyundai investeert dit en komend jaar bijna 47 miljard euro in de ontwikkeling en productie van elektrische voertuigen. Het Zuid-Koreaanse autoconcern hoopt hiermee door de dringen tot de top-3 van ’s werelds grootste fabrikanten van op dit vlak. Enkel BYD en Tesla wil Hyundai nog voor laten gaan in de mondiale verkoopstatistieken, maar niet Toyota of Volkswagen.

De 47 miljard euro is onder meer bedoeld voor de bouw van 3 nieuwe fabrieken voor elektrische auto’s. Volgens Hyundai komen er in Zuid-Korea 80.000 banen bij dankzij de investeringen. De investering laat volgens een woordvoerder van het bedrijf (waartoe ook Kia behoort) zien dat het autoconcern er van overtuigd is dat de toekomst van de personenwagen ‘elektrisch’ is.

Hyundai heeft al meerdere elektrische modellen in de showrooms staan en ziet zichzelf als voorloper op het gebied van elektrisch rijden. Eind 2023 liet het Zuid-Koreaanse concern weten dat het ook elektrische auto’s in Saoedi-Arabië gaat produceren. Hyundai sloot hiervoor een overeenkomst met het Saoedische Public Investment Fund (PIF). Het plan is dat Saoedi-Arabië ook een autofabriek krijgt.

Greenpeace was onlangs kritisch op Hyundai. Het Zuid-Koreaanse concern heeft in de afgelopen periode de verkoop SUV modellen met een benzinemotor meer dan verdubbeld; dit toch chagrijn van de milieuorganisatie. Greenpeace stelt dat hierdoor de voordelen die de elektrische auto’s van Hyundai opleveren voor het klimaat verdampen. Daar kwam bij dat het Zuid-Koreaanse concern vorige maand een streep haalde door haar plan om haar premium label Genesis vanaf 2025 alleen nog maar elektrische auto’s te laten verkopen. De komende jaren komen er ook (stekker) hybride modellen van dit dochtermerk op de markt.

Reageren is niet mogelijk.