Goedkope Tesla komt uiterlijk april 2025

0

Tesla presenteert in de komende 12 maanden diverse nieuwe modellen, waaronder een relatief betaalbare instapper. De Amerikaanse autofabrikant was aanvankelijk van plan om pas in de tweede helft van 2025 een dergelijk basistype te lanceren.

Volgens Tesla wordt het nieuwe model (codenaam: Redwood) zó ontwikkeld dat er gebruik kan worden gemaakt van de bestaande productielijnen. Dit betekent dat er onderhuids voortgeborduurd wordt op bestaande techniek, maar er zal ook sprake zijn van nieuwe elementen afkomstig van een verse generatie modellen die de Amerikaanse autofabrikant in ontwikkeling heeft.

Tesla zegt dat het door de gewijzigde planning minder kosten zal besparen dan verwacht. Of dit betekent dat de richtprijs van 25.000 dollar (vertaald naar de Nederlandse marktsituatie: 33.000) losgelaten moet worden, is nog niet bekend. De strategiewijziging zorgt er echter wel voor dat de beschikbare productiecapaciteit beter kan worden benut en dat er voorlopig geen geld uitgetrokken hoeft te worden voor nieuwe productielijnen.

Tesla omschrijft 2024 als een tussenjaar. Het bedrijf zag haar omzet in het afgelopen kwartaal met 9 procent afnemen tot 21,3 miljard dollar (19,9 miljard euro). De nettowinst kelderde met 55 procent naar 1,13 miljard dollar. Tesla verkocht in de eerste 3 maanden van dit jaar 386.810 auto’s; een daling van 9 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2023. Het merk zegt dat het last had van de onrust op de Rode Zee en de brandstichting bij de fabriek in Berlijn, waardoor de productie tijdelijk stil kwam te liggen. Tesla denkt dit jaar wel te kunnen groeien, maar niet meer zo fors als in het verleden.

In 2025 moeten de presentatie van verse modellen en de beschikbaarheid van nieuwe technieken hun vruchten gaan afwerpen. Tesla heeft momenteel onder meer last van felle concurrentie in China. Daarnaast is de vraag naar elektrische auto’s wereldwijd onder druk komen te staan omdat veel overheden hun subsidieregelingen voor dit soort personenwagens aan het afbouwen zijn. Omdat Tesla er niet aan ontkomt om de tering naar de nering te zetten, besloot het bedrijf onlangs dat er een grote ontslagronde zal plaatsvinden waarbij meer dan 10 procent van het personeel (in totaal ruim 140 mensen) op straat komt te staan.

Elon Musk, de topman van Tesla, spreekt van een tijdelijke dip. In 2025 zullen de verkopen weer duidelijk gaan toenemen. Dan wil Tesla ook gaan scoren met een zogeheten robottaxi: een voertuig dat zelfstandig van A naar B kan rijden. Dit model wordt niet goedkoop, maar Musk voorspelt dat klanten geld kunnen verdienen door tijdens de uren dat zij de auto zelf niet nodig hebben, het voertuig er zelfstandig op uit te sturen om geld te verdienen als robottaxi.

 

 

Reageren is niet mogelijk.