Nieuwstelex

0

+++ ALFA ROMEO heeft eerdere berichtgeving van Autointernationaal.nl bevestigd dat zij op 15 november het doek van haar eerste SUV zal afhalen, de Stelvio.

Eerder was er sprake van een debuut tijdens de autosalon van Parijs, maar de Giulia is niet het enige model van de Italianen die vertraging heeft opgelopen. Vandaar dat nu de Los Angeles Auto Show als podium is uitgekozen. De Stelvio krijgt een relatief schuine achterzijde en wordt daarmee eerder een concurrent voor de BMW X4 dan voor de X3. Zijn platform en motoren deelt met de SUV met de Giulia. Dit betekent dat vierwielaandrijving leverbaar zal zijn en dat de Stelvio er ook in hete QV uitvoering komt. +++

+++ FIAT CHRYSLER kan terugkijken op een uitstekende verkoopmaand in Italië. Daardoor kon het marktaandeel worden opgevoerd tot bijna 29 procent. Het succes is grotendeels te danken aan Jeep dat 57 procent meer auto’s wist te verkopen. Maar ook Fiat en Alfa Romeo deden het bovengemiddeld goed. Beide merken realiseerden een plus van 26 procent. Fiat stond in augustus met 6 modellen in de Italiaanse top10, namelijk de Panda, de 500, de Punto, de Tipo, de 500X en de 500L. Ook de Lancia Ypsilon en de Jeep Renegade komen in het overzicht voor. De Alfa Romeo Guilletta wist niet de top10 te bereiken, maar is wel het best verkochte model in het C segment. +++

+++ Na weken van geruchten komt nu de officiële bevestiging: Liberty Media koopt de FORMULE 1. De man achter Liberty Global, miljardair John Malone, heeft er 8,5 miljard dollar voor over. Zijn bedrijf, tevens meerderheidsaandeelhouder bij Telenet, zal voor 4,4 miljard dollar het aandelenpakket van CVC Capital Partner overnemen. Daarnaast zal het nog eens een extra 4,1 miljard dollar investeren. De overname heeft geen gevolgen voor Bernie Ecclestone. Die blijft gewoon achter het stuur zitten. Liberty Media wil op die manier de nodige expertise in huis behouden. Het bedrijf is één van ’s werelds grootste broadcasters en wil op deze manier televisiecontent kunnen aanbieden en zich onderscheiden van haar concurrenten. +++

+++ In augustus zijn 25,2 procent minder LEASE wagens op kenteken gezet. De teller bleef steken op 8.722 exemplaren. Na 8 maanden staat het jaarsaldo nu op 67.547 stuks. Dat betekent0 een daling van 17,2 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2015. Zakelijk rijders kiezen er steeds vaker voor om hun bestaande contract te verlengen. Daarmee kunnen zij langer fiscaal genieten van een relatief lage bijtelling. Dit betekent dus minder ‘actie’ bij de zakelijke registratie van nieuwe auto’s, met als gevolg een grotere invloed van privé lease. Dat kleinere modellen de lease top10 aanvoeren, is dan ook geen verrassing. In augustus was Opel erg actief met de Karl en Corsa. Het leverde dit merk afgelopen maand de eerste plek in de statistieken. De andere podiumplaatsen op de leasemarkt zijn voor Volkswagen en BMW. De modellen top10 bestond in augustus uit achtereenvolgens de Opel Karl (485 leaseregistraties), de Opel Corsa (393), de Opel Astra Sports Tourer (274), de Volkswagen Polo (232), de Volkswagen Up (227), de Volkswagen Passat Variant (213), de Ford Fiesta (181), de Volkswagen Golf Hatch (170), de Toyota Aygo (165) en de Mini Hatch (152). +++

+++PSA (Peugeot, Citroën, DS) topman Carlos Tavares heeft deze week de vijfde fabriek van ‘zijn’ autoconcern in China geopend. De faciliteit in Chengdu, op 3.000 kilometer van Beijing, moet op den duur 300.000 SUV modellen per jaar kunnen produceren. PSA heeft in China met partner Dongfeng al 3 fabrieken en een vierde faciliteit met Changan. De nieuwe fabriek is een gezamenlijk project met Dongfeng dat sinds 2014 een belang van 14 procent in PSA heeft. In Chengdu zal de Peugeot 4008 worden gebouwd, een model dat wij kennen als de tweede generatie 3008 (de eerste editie blijft in China onder de oorspronkelijke naam gewoon van de band rollen. PSA had (en heeft) grootse verkoopverwachtingen van de Chinese markt, maar in de eerste helft van dit jaar daalde de afzet met bijna 20 procent, ondanks dat de consument 11 procent meer auto’s bestelde. Het marktaandeel van PSA is daarmee gezakt naar amper 3 procent terwijl dat in 2014 nog 4,4 procent bedroeg. Ter vergelijking: in de eerste jaarhelft wist General Motors in China een plus van ruim 5 procent te realiseren terwijl Volkswagen bijna 7 procent meer auto’s verkocht. +++

+++ RENAULT ziet de toekomst van de dieselmotor somber in. Het merk sluit niet uit dat er medio 2020 geen oliegestookte uitvoeringen van modellen in het B en C segment (Clio, Captur, Mégane) meer geproduceerd zullen worden. Struikelblok zijn de strengere emissienormen. Eerder saneerde Renault al de dieselversie van de Twingo (A segment). De marktvisie van Renault heeft er toe geleid dat de Chief Competitiveness Officer van het merk, Thierry Bollore, de toekomstige investeringen in dieselmotoren op een laag pitje heeft gezet. Voor oliegestookte uitvoeringen van modellen als de Kadjar, Talisman en Espace zien de Fransen nog wel verkoopperspectief. Alleen bij die duurdere auto’s kan de kostprijs die het gevolg is van het ontwerpen van een motor die vanaf 2019 kan voldoen aan de nieuwe uitstoottesten worden terugverdiend. Vanaf dat jaar vinden de metingen niet meer plaats in een laboratorium maar op de openbare weg. Ook de toekomstige Euro7 normen zullen volgens Renault roet in het eten gaan gooien. Een en andere zal leiden tot een groter marktaandeel voor (deels)elektrische modellen. +++

+++ VOLKSWAGEN start samen met de Chinese autofabrikant Jianghuai een samenwerking voor de bouw van elektrische auto’s. Het streven is om in 2025 een miljoen auto’s te verkopen, zo meldt het Duitse branchevakblad Automobilwoche. Volkswagen startte in 2015 met een hernieuwde strategie waarbij het zich nadrukkelijker richt op elektrische technologie. Dit mede ingegeven door de dieselaffaire. Door de samenwerking met Jianghuai moet deze strategie versneld kunnen worden geïmplementeerd. Beide bedrijven onderzoeken diverse mogelijkheden, waaronder het delen van platforms. Het relatief onbekende Jianghuai (ook wel JAC genoemd) doet het goed op de markt voor elektrische auto’s, met een groei van 14,2 procent in het eerste semester van 2016 ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In China zijn elektrische auto’s met een opmars bezig. +++

+++ De nieuwe (bijna 4,96 meter lange) VOLVO S90 wordt geprezen om zijn beenruimte achterin (de hoofdruimte is daarentegen krapjes), maar omdat er volgens de Zweedse autobouwer “altijd een markt is voor meer ruimte” zal sedan ook met een 13 centimeter verlengde wielbasis worden aangeboden. De lange S90 zal in China gebouwd gaan worden. Daar is de verlengde uitvoering de enige carrosserievariant. De verkoop start nog dit jaar. In Europa en Noord Amerika gaat Volvo vanaf 2017 de lange versie verkopen naast de in Zweden geproduceerde ‘korte’ uitvoering. Op de laatste markt bieden de Zweden al enige tijd een verlengde versie van de S60 aan. Dat model wordt (ook) exclusief in China gebouwd. Met de lange S90 richt Volvo zich op autoconsumenten die achterin meer beenruimte wensen. Leuk bedacht, maar wat richt de meeste kritiek zich op bij de Zweedse sedan? Niet het gebrek aan beenruimte. Ook met de krappe hoofdruimte valt te leven. Maar het motorgeluid van de 4 cilinders is allesbehalve premium en daar vindt in ieder geval de pers een groot minpunt … +++

Reageren is niet mogelijk.