Smart Electric Drive Live

0

Smart presenteert op de autosalon van Parijs 3 varianten van haar nieuwe generatie elektrische modellen. De Fortwo en Fortwo Cabrio kenden wij bij de vorige editie reeds in emissieloze uitvoering, maar voortaan kan ook de Forfour als Electric Drive worden besteld. In vergelijking met de vorige generatie kunnen de modellen iets sneller worden opgeladen, is de actieradius toegenomen gaan ze (een beetje) minder kosten.

Smart Electric Drive

De elektromotor is afkomstig van de Renault Zoe. De samenwerking op concernniveau (met Daimler) werpt dus steeds meer vruchten af. In de Electric Drive (ED) modellen van Smart is de motor goed voor 82 pk en 160 Nm. Om de actieradius niet te veel op de proef te stellen, is de topsnelheid van de stadsrakkers elektronisch begrensd op 130 km/u.

Smart Electric Drive dashboard

Volgens Smart komt de Fortwo met de 17,6 kWh accu 160 km ver. De Cabrio en de Forfour moeten 5 kilometer eerder ingeplugd worden aan het stopcontact. Voor de duidelijkheid: dit zijn theoretische waarden. In de praktijk zullen de Electric Drive modellen van Smart veel eerder (namelijk al na 90 à 110 kilometer) aan het eind van hun Latijn zijn.

Smart Electric Drive aan het opladen

In de Eco modus kan de capaciteit van de batterij overigens gespaard worden. Daarnaast is er een telefoonapplicatie, Smart Control genaamd, waarmee informatie over het laadproces is op te vragen. Verder zijn de Electric Drive modellen voorzien van Pre-entry automatische airconditioning, waarmee de temperatuur in het interieur van de Smart te verhogen of te verlagen is (mits hij aan de stekker hangt). Op die manier kan tijdens het rijden stroom worden bespaard.

Smart Electric Drive caprio

Dankzij een krachtigere (ingebouwde) lader zijn de accu’s, afkomstig van Daimlers dochteronderneming Deutsche Accumotive, sneller weer vol. In 3,5 uur tijd kan via een laadbox van 20 naar 100 procent worden bijgeladen. Via een gewoon stopcontact duurt dat 6 uur. Vanaf het voorjaar van 2017 zal Smart optioneel een 22 kW snellader aanbieden. Met een driefasig stopcontact is de accu dan in 45 minuten weer voor 80 procent vol; nu duurt dat nog 1 uur. In vergelijking met de vorige generatie Electric Drive modellen zou de laadtijd met zo’n 40 tot 50 procent zijn teruggebracht.

Smart Electric Drive

Smart gunt de verkoopprimeur van de 3 Electric Drive modellen aan de Verenigde Staten. Daar gaan de orderboeken eind dit jaar open. Begin 2017 zullen de Fortwo ED en de Forfour ED in Europa verkrijgbaar zijn. De Cabrio ED arriveert wat later in de showrooms. Dat wordt dan de enige elektrische cabriolet op de markt. Smart zal zijn elektrische modellen ook gaan leveren met een koetswerkkit van Brabus.

Smart Electric Drive caprio

 

Reageren is niet mogelijk.