Fiat 124 Spider bestaat 50 jaar

0

Het is 50 geleden dat Fiat de 124 Spider introduceerde. Dat is een mooie aanleiding om zijn langverwachte opvolger, waarop wij meer dan 30 jaar hebben moeten wachten (het doek voor het origineel viel in 1985), extra in de spotlights te zetten.

124spidera2

Het originele model is ontworpen door Tom Tjaarda, een Amerikaan met Nederlandse voorouders die in dienst was bij designhuis Pininfarina. De 124 Spider had in Europa veel fans, maar wij kochten in de jaren zestig natuurlijk vaker een 850 of 128. Op de Amerikaanse markt speelde de 124 Spider relatief een veel grotere verkooprol. Daarom vond het debuut van zijn opvolger in 2015 in Los Angeles plaats.

124spidera3

Dit jaar is de verkoop van de nieuwe 124 Spider gestart. Dit keer is de open sportauto getekend door het Centro Stile van Fiat in Turijn. Ook al deelt hij zijn onderstel en cabine met de Mazda MX-5, de Italianen wisten toch een eigen gezicht te geven aan de nieuwe editie, die recht doet aan de historie van de 124 Spider. Zo is het model voorzien van karakteristieke stijlelementen van het origineel, waaronder een zeshoekige grille en een roostergrille.

124spidera4

Fiat vraagt 34.805 euro voor de nieuwe 124 Spider; rij klaarmaak kosten zijn bij dit bedrag inbegrepen. In het vooronder zit een 140 pk sterke 1,4 liter turbomotor van eigen fabrikaat die is gekoppeld aan een handgeschakelde 6-bak van Mazda. Er is ook een bijna 16 mille duurdere Abarth versie met 170 pk.

124spidera5

Het is mooi dat Fiat, na de geflopte Barchetta uit 1995, een vervolg heeft kunnen geven aan haar iconische open sportwagen. Maar het woord ’toeval’ mag in dit nieuwsbericht niet ontbreken. Het oorspronkelijke plan was namelijk om de op Mazda techniek gebaseerde roadster met Alfa Romeo logo op de markt te brengen. Als opvolger voor die andere beroemde, relatief betaalbare Italiaanse open sportwagen, de Alfa Spider. Concern topman Sergio Marchionne was bij nader inzien bang dat dit in Japan geproduceerde model het toch al niet bijster sterke imago van Alfa Romeo zou verwateren, waardoor Fiat de bella machina in haar schoon kreeg geworpen …

124spidera7

Reageren is niet mogelijk.