Stadsauto in optima forma: Smart Fortwo Electric Drive

0

GetestDe nieuwe Fortwo Electric Drive

ModelSmart Fortwo Electric Drive

Modeljaar2017

RecensieUltiem parkeergemak en ongeëvenaarde wendbaarheid maar ronduit beroerde veercomfort.

Waarom de korte test?

Elektrische aandrijving past een auto die primair voor de stad is ontwikkeld als een handschoen. Juist daar worden slechts korte afstanden afgelegd en is de milieuwinst (stil, schoon) het grootst. De nieuwe Smart ForTwo Electric Drive komt daarom als geroepen.

Smart Fortwo Electric Drive in de stad

Wat voor auto is de Smart Fortwo Electric Drive?

De naam zegt het al: de Smart ForTwo Electric Drive is een elektrisch aangedreven versie van het bekende slimme stadswagentje. Van de vorige generatie was er ook al een emissieloze variant. Nieuw is de mogelijkheid om het model als ForFour te bestellen met dubbel zo veel zitplaatsen maar minder parkeergemak. De 81 pk/160 Nm sterke elektromotor haalt zijn stroom uit een lithium/ionbatterij van 17,6 kWh. De maximale actieradius bedraagt op papier 160 kilometer.

Smart Fortwo Electric Drive cockpit

Is het wat?

Zelfs al kom je in de praktijk minder ver op een volle acculading dan de beloofde 160 kilometer, dan nog is een bereik van circa 135 kilometer ruim voldoende voor een auto die in de stad zijn habitat heeft, ook omdat bijvoorbeeld Amsterdam tegenwoordig een uitgebreide infrastructuur aan laadpalen heeft.

Smart Fortwo Electric Drive dashboard

De test vond echter plaats in Miami, want Smart ziet met name in Amerikaanse steden goede afzetkansen voor de Electric Drive uitvoering. Zelfs in zo’n grote metropool is er eigenlijk geen noodzaak om het extra klokje op het dashboard van de Smart ForTwo angstvallig in de gaten te houden voor het stroomverbruik en de resterende actieradius. Begint het er toch om te spannen, dan biedt de Eco modus soelaas. Die reduceert de maximumsnelheid, geeft het gaspedaal meer weerstand en verhoogt de recuperatie van remenergie.

Smart Fortwo Electric Drive kilometerteller

Bij groen licht schiet je sneller uit de startblokken dan de gigantische pick-ups en bulderende musclecars die de blikvangers zijn in Miami. Ondanks dat het vermogen zeker voor Amerikaanse begrippen zeer bescheiden is, is de Smart ForTwo Electric Drive in de eerste meters amper te kloppen. Dat geeft de Smart in combinatie met zijn slechts 2,7 meter lange lijfje en de minder dan 7 meter korte draaicirkel een kwikzilverig karakter.

Smart Fortwo Electric Drive charge display

Toch zal de Electric Drive uitvoering niet ieders kopje thee zijn. Verlaat je de stad, dan begint die actieradius van 160 kilometer wel een issue te worden. Met een bereik van 250 kilometer zou het model voor veel meer gelegenheden inzetbaar zijn geweest. Op snelwegen heeft de Smart dus niet zoveel te zoeken, ook omdat elke vorm van veercomfort ontbreekt. Dat komt door een ‘fatale’ combinatie van de korte wielbasis, de zware batterijen en de angst bij de fabrikant dat de Smart Fortwo Electric Drive niet negatief in het nieuws mag komen vanwege kapseisgevaar. Dat heeft zich vertaald in een dermate strakke onderstelset-up dat de Smart bij elke infrastructurele oprisping (en daar zijn binnensteden in de vorm van verkeersdrempels, putdeksels en klinkers annex kinderkopjes natuurlijk mee bezaaid) overvraagd is.

Elektrisch laden van de Smart Fortwo Electric Drive

Smart Fortwo Electric Drive testrecensie: Vergeet de Brabus versie

60%
60%
Awesome

Is het ronduit beroerde veercomfort een reden om de Smart ForTwo Electric Drive te laten staan? Als een 2-persoons auto met ultiem parkeergemak en ongeëvenaarde wendbaarheid helemaal jouw ding is, dan is de elektrische versie een veel slimmere keuze dan bijvoorbeeld de nadrukkelijk sportieve en peperdure Brabus versie. Ook die ben je bij het stoplicht namelijk te snel af.

  • 6
  • Beoordelingen door bezoekers (6)
    4.7

Reageren is niet mogelijk.