Smart gaat volledig voor elektrisch

0

Smart verkoopt vanaf 1 januari 2019 alleen nog maar volledig elektrische auto’s. Alle benzineversies worden door het merk van de markt gehaald.

Dat Smart 100 procent elektrisch zou worden, was al bekend maar eigenlijk stond de transformatie voor 2020 gepland. De omschakeling vindt in Nederland nu, vermoedelijk vanwege de fiscale voordelen, een jaar eerder plaats. Dit betekent dat men vanaf 1 januari 2019 alleen nog een nieuwe Smart kan kopen met elektrische aandrijving. Nederland is het tweede land in Europa waar het stadsautomerk van het Daimler concern deze ommezwaai maakt. Vanaf 2020 kun je in geen enkel land in onze marktregio nog een Smart met verbrandingsmotor kopen.

Smart gaat de EQ ForTwo, ForTwo Cabrio EQ en de EQ ForFour, zoals de elektrische modellen gaan heten, aanbieden in 3 uitrustingniveaus: Comfort, Comfort Plus en Brabus Style. Die laatste is voorzien van een sportieve aankleding, maar heeft dezelfde 81 pk sterke elektromotor als de andere versies. De EQ Fortwo en de EQ Forfour zijn voorzien van een 22 kW lader, waarmee het 17,6 kWh grote accupakket in 40 minuten voor 80 procent opgeladen kan worden. Daarvoor moet je dan wel een snellaadstation bezoeken.

Momenteel biedt Smart van de ForTwo EQ, ForTwo Cabrio EQ en ForFour EQ een 3-tal reguliere uitvoeringen aan: Passion, Perfect en Prime. De nieuwe basisversie Comfort beschikt over zaken als automatische airconditioning en een geluidsinstallatie met Bluetooth plus USB / AUX aansluitingen. De Comfort Plus uitvoering biedt tevens lederen bekleding, een navigatiesysteem, stoelverwarming en LED verlichting. De Brabus Style heeft stoelen met geperforeerd leder, matgrijze bumpers en speciale velgen.

Het besluit van Smart om te stoppen met de verkoop van benzineversies van de Fortwo en Forfour heeft ook gevolgen voor de instapprijs. Nu kun je nog voor 15.676 euro een auto van dit merk kopen, straks ben je minimaal 23.669 euro kwijt. De actieradius ligt op grofweg 155 à 160 kilometer. Daimler gebruikt de lettercombinatie ‘EQ’ trouwens ook voor (deels) elektrische modellen van Mercedes-Benz.

Comments are closed.