Skoda schetst elektrische toekomstvisie

0

Skoda zal in 2020 haar eerste volledig elektrische model presenteren. Het betreft een sportief gelijnde, coupéachtige cross-over op basis van de Modular Electric Baukast (MEB) van moederbedrijf Volkswagen.

De Tsjechen willen tegen het einde van 2022 meer dan 10 geëlektrificeerde modellen in haar gamma hebben. Hieronder vallen overigens ook stekkerhybride auto’s. Skoda zegt de komende jaren 2 miljard euro in alternatieve aandrijfsystemen en nieuwe mobiliteitsdiensten te zullen investeren.

Het studiemodel Vision IV zal op de autosalon van Genève (5 t/m 17 maart) worden gepresenteerd en is een vingeroefening voor de in de inleiding genoemde elektrische cross-over. Van dit ontwerp zie je hier 2 ontwerpschetsen. In conceptvorm is de Vision IV voorzien van 22 inch wielen en handgrepen die ogenschijnlijk ontbreken. In plaats van klassieke buitenspiegels gebruikt Skoda camera’s, waarvan de behuizingen visueel op haaienvinnen lijken.

De neus is een herinterpretatie van de merk karakteristieke grille met verticale ribben en scherpe lijnen. Opvallend zijn een horizontale lichtbalk in het bovenste deel van de grille en de grote luchtinlaten. De achterzijde is voorzien van aërodynamische spoilerranden en hoekige LED achterlichten. Het zijn doorontwikkelingen van de vorm die Skoda al langer gebruikt en die samen met een lichtbalk boven de diffusor de breedte van de Vision IV moeten benadrukken. De afzonderlijke letters ‘Skoda’ worden bij het studiemodel rood verlicht.

Voorlopig is de Vision IV nog toekomstmuziek, maar dit jaar zal Skoda een stekkerhybride uitvoering van de Superb lanceren. Die krijg dezelfde aandrijflijn als de onlangs vernieuwde Volkswagen Passat GTE. Daarnaast zit er een volledig elektrische versie van de Citigo in de pijplijn.

Reageren is niet mogelijk.