Mercedes-Benz GLK moet terug naar de dealer

0

Autoconcern Daimler moet in Duitsland 60.000 exemplaren van de Mercedes-Benz GLK met dieselmotor terugroepen van het Duitse ministerie van Transport. Zij hebben allemaal sjoemelsoftware, waardoor het bij emissietests lijkt dat er minder vervuilende stoffen worden uitgestoten.

Het gaat om exemplaren van de Mercedes-Benz GLK 220 die gemaakt zijn tussen 2012 en 2015. Daimler heeft al laten weten in beroep te zullen gaan tegen de beslissing van het Duitse ministerie van Transport (Kraftfahrt-Bundesamt, KBA).

Het ministerie heeft gezegd dat het onderzoek naar sjoemelsoftware bij dieselauto’s doorgaat. In 2015 kwam naar buiten dat Volkswagen jarenlang heeft gefraudeerd bij toelatingstests van oliegestookte TDI motoren. Sindsdien liggen ook andere autofabrikanten onder de loep. Het Duitse ministerie van Transport doet sinds april onderzoek naar de Mercedes-Benz GLK, maar de autoriteiten breiden het onderzoek nu verder uit. De KBA kijkt of ook bij andere modellen die door Daimler worden gemaakt, dezelfde software is ingebouwd.

Het dieselschandaal is niet het enige probleem voor autobouwers die actief zijn op de Europese markt. In de Duitse industrie is ook sprake van kartelvorming tussen BMW, Daimler en het Volkswagen concern, zo stelt de Europese Unie.

Reageren is niet mogelijk.