Levering stop voor Mercedes-Benz GLE en GLS

0

Mercedes-Benz kampt momenteel met kwaliteitsproblemen bij de nieuwe GLE en GLS. Daardoor worden beide SUV modellen momenteel niet aan de klant geleverd.

Bij de productie van de GLE en GLS id de Amerikaanse fabriek in Tuscaloosa is geconstateerd dat onderdelen van 2 leveranciers niet aan de kwaliteitseisen van Mercedes-Benz voldoen. Het gaat specifiek om de voorbumper (een product van SMP) en de meubilair bekleding van Lear.

In totaal mogen daardoor afgerond 40.000 exemplaren van beide SUV modellen niet aan de klant worden afgeleverd. De auto’s zijn reeds geproduceerd, maar worden nu ‘vastgehouden’. Mercedes-Benz heeft hiervoor alleen al in Duitsland op een 2,5 kilometer lange start en landingsbaan van vliegveld Alhorn bij Oldenburg 9.000 stuks van de GLE en GLS geparkeerd (zie foto). Het idee is om de betrokken exemplaren in de fabriek in Bremen te gaan aanpassen zodra de juiste onderdelen binnen zijn. Nieuwe bestellingen zullen pas in december worden omgezet in een productieauto. De levering zal pas op zijn vroegst in het tweede kwartaal van 2020 plaatsvinden.

Op de start en landingsbaan staan naast de GLE en GLS ook exemplaren van de E- en S-klasse en van de CLS. Ook bij deze auto’s is de afwerking kwaliteit onder de maat. Mercedes-Benz is nu met bestaande en nieuwe leveranciers aan het kijken hoe dit probleem kan worden opgelost. Dealers zijn opgedragen contact te zoeken met getroffen klanten om te kijken hoe zij verzekerd kunnen worden van mobiliteit.

Inmiddels zou de productie van de GLE en de GLS om Tuscaloosa weer volgens schema verlopen. Dat nieuwe klanten desondanks lang op hun SUV zullen moeten wachten, komt doordat eerst bestaande orders afgehandeld moeten worden. De vraag is of kopers wiens GLE of GLS nu maandenlang in de zon staan te branden en vierkante banden staan te kweken genoegen zullen nemen met hun auto of een compleet nieuw exemplaar zullen eisen. In de Verenigde Staten is er ook een dergelijke opslagplaats. Die is onbewaakt, met als gevolg dat er daar al diverse keren vandalisme heeft plaatsgevonden.

De in en om Duitsland wereldberoemde autoprofessor Ferdinand Düdenhoffer stelt dat Mercedes-Benz de problemen over zichzelf heeft afgeroepen. Hij spreekt van een mislukte inkoopstrategie en een ramp met betrekking tot de verkoopstart van de GLE en GLS. “Er wordt te veel gewisseld van leveranciers. Dat is de bron van de kwaliteitsproblemen”. Want als Mercedes-Benz een dubbeltje denkt te kunnen besparen, dan kijkt het bedrijf blijkbaar niet op een kwartje. Pikant is dat de manager die eindverantwoordelijk was voor de productie van de SUV modellen bij Mercedes-Benz vorige maand uit zijn functie is ontheven.

Reageren is niet mogelijk.