Daimler krijgt boete van 870 miljoen

0

Autofabrikant Daimler heeft een boete van 870 miljoen euro gekregen voor betrokkenheid bij het dieselschandaal. Dat werd bekendgemaakt door het Duitse Openbaar Ministerie. De autofabrikant gaat niet tegen de boete in beroep.

De maker van met name Mercedes-Benz auto’s schoot volgens de rechter sinds 2008 tekort bij toezichthoudende taken. Daardoor werden er meer vervuilende stikstofoxiden uitgestoten dan uit tests bleek. Daimler moet daarom binnen 6 weken het boetebedrag betalen. Die zal zoals gezegd niet in hoger beroep gaan. Daimler schrijft “in het belang van het bedrijf” hier van af te zien. “Het is in het beste belang van de onderneming om de administratieve procedure op een tijdige en samenhangende manier te beëindigen en daarom deze zaak verder stop te zetten”. De boete heeft geen invloed op de financiële prognoses voor dit jaar.

In 2015 werd het dieselschandaal bij Volkswagen bekend. Andere autofabrikanten, waaronder Daimler, bleken ook op grote schaal sjoemel software te gebruiken om de stikstofuitstoot van dieselauto’s minder hoog te laten lijken. Zo kwamen auto’s door de keuring terwijl die in werkelijkheid toch te veel schadelijke stoffen uitstootten.

Daimler moest afgelopen zomer van het Duitse ministerie van Transport 60.000 auto’s van het merk Mercedes-Benz met een dieselmotor terugroepen. Zij zouden sjoemel software bevatten die ervoor zorgt dat zij tijdens controles minder uitstoot konden meten dan op de weg. In reactie op de verplichte terugroepactie gaf het bedrijf eerder al een winst waarschuwing af. Naar eigen zeggen moest Daimler hiervoor miljarden euro’s opzij leggen. Dit bedrag is ook bestemd voor lopende rechtszaken. Daimler heeft dit jaar al 4 keer zijn winstverwachting aangepast. Daardoor is een nieuwe aanpassing van de financiële prognoses voor dit jaar niet nodig.

Daimler laat in een verklaring wel weten: “Teneinde duidelijkheid te krijgen, ook voor de toekomst, over de interpretatie van de relevante voorwaarden in een complexe omgeving handhaven wij onze bezwaren tegen de opdrachten van het KBA”. De fabrikant van Mercedes-Benz wijst er ook op dat de inmiddels genomen maatregelen, zoals versterking van de kwaliteitscontrole, bij de afwikkeling van de zaak in het voordeel van de onderneming hebben gewerkt.

Reageren is niet mogelijk.