Nieuwstelex: BMW wil met X8 winst verder opvoeren

0

+++ Moeten vanaf 2030 benzine en diesel auto’s in de ban worden gedaan? Er gaan stemmen op om hier op het niveau van de Europese Unie werk van te maken, maar uit een onderzoek onder 850 Nederlanders blijkt dat de meerderheid dit geen goed idee vindt. Afgerond 70 % van de respondenten laat weliswaar weten voor een beter klimaat te zijn, maar in 2030 een ban instellen is te rigoureus. Inclusief mensen die het milieu puur als iets beschouwen dat zij door hun voorruit zien, is in totaal 79 % van de ondervraagden tegen een dergelijk verbod. Van de mensen die zelf geen auto bezitten, is 45 % vóór het voorstel. +++

+++ In de strijd tegen ALCOHOL in het verkeer zullen beschonken bestuurders eerder hun rijbewijs kwijtraken. En wie ondanks een rijverbod tóch de weg opgaat, gaat de cel in. Dat staat in een wetsvoorstel van minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Eerder nam de Eerste Kamer al een ander wetsvoorstel van hem aan waarmee de maximale straffen voor ernstige verkeersdelicten omhoog gaan. Vanaf volgend jaar kunnen automobilisten die rijden onder invloed bijvoorbeeld 1 jaar celstraf krijgen. Nu is dat nog 3 maanden. In het nieuwe voorstel wil de minister rechters extra bevoegdheden geven om alcoholgebruik in het verkeer strenger aan te pakken. Zo krijgen zij straks de mogelijkheid om bestuurders een rij ontzegging op te leggen die meteen na de uitspraak ingaat. De bestuurder mag dan per direct niet meer autorijden, ook als hij of zij nog in hoger beroep wil gaan. Nu kan een bestuurder tijdens zo’n hoger beroep nog gewoon de weg op. Verder moeten rechters in de toekomst een rijverbod kunnen opleggen tot maximaal 5 jaar. Wie toch de auto instapt, gaat de gevangenis in. Bestuurders die een rijverbod opgelegd krijgen van meer dan 2 jaar, raken hun rijbewijs kwijt. Zij moeten daarna opnieuw rijexamen doen om weer de weg op te mogen. Dat herexamen geldt ook voor automobilisten die al vaker in de fout zijn gegaan en daardoor bij elkaar opgeteld al eerder twee jaar lang niet mochten rijden. Het rijverbod gaat straks overigens niet alleen op voor bestuurders die met alcohol of drugs worden betrapt achter het stuur, maar ook voor “andere vormen van wegpiraterij”. Grapperhaus spreekt van “notoire verkeersovertreders die regelmatig de regels aan hun laars lappen”. Het kabinet probeert alcohol in het verkeer al langer aan te pakken. Toch stijgt het aantal veroordelingen al jaren, zo blijkt uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak. Ook werd vorige week bekend dat het aantal dodelijke slachtoffers door alcohol en drugs in het verkeer in 2 jaar tijd meer dan verdubbeld is. Volgens Grapperhaus blijft de pakkans voor beschonken chauffeurs groot. “Er zijn misschien minder fuikcontroles, maar we controleren nu veel gerichter, met onopvallende auto’s. Mensen worden echt nog bij de lurven gepakt. En met dit nieuwe systeem gaan mensen zien: het is lik op stuk. Als je zo onverantwoord bezig bent dat je met alcohol of drugs het verkeer in gaat, dan zal je het weten ook”. +++

+++ ALFA ROMEO is gestopt met de productie van de 4C Spider die in 2014 werd onthuld en een jaar later in de showroom arriveerde. De dichte Coupé versie werd al een tijdje niet meer gebouwd. Er staan nog enkele voorraadexemplaren van de 4C Spider bij de dealers, maar als die verkocht zijn, is het over en uit voor de Italiaanse sportwagen. Alfa Romeo gaat verder als ‘braaf’ automerk met enkel een hatchback (Giulietta), een sedan (Giulia) en een SUV (Stelvio) in het gamma. In de toekomst kunnen wij een tweetal cross-overs voor het B en C segment verwachten. Die worden ook heel braaf. +++

+++ De ALPINE A110 is schot in de roos. Er zijn inmiddels al 6.000 exemplaren uit de fabriek in Dieppe gereden. De rentree van de Franse sportwagen op de automarkt is daarmee een groot succes. Qua puntenaantal mag de Alpine zich zelfs ‘Auto van het Jaar 2019’ noemen. Mensen die er 2 jaar geleden als de kippen bij waren om een exemplaar te bestellen, kunnen die nu zonder verlies doorverkopen aan iemand die op zoek is naar een moderne, sportieve, lichtgewicht 2-zitter, maar niet het geduld heeft om in de (wacht)rij te gaan staan. De genoemde 6.000 exemplaren is overigens meer dan er ooit van het originele model uit de jaren zestig werden gebouwd. Frankrijk en Duitsland zijn de grootste afzetmarkten voor de A110. De derde podiumplaats is voor … Japan. Het succes in het Aziatische land is opmerkelijk omdat de autoconsument aldaar de originele Alpine alleen via grijze import als exclusieve klassieker met, voor hun begrippen, het stuur aan de verkeerde kant kennen. Maar dat maakte de Fransoos misschien wel nóg begeerlijker. En de originele A110 leek Japan op het lijf geschreven: hij was compact en hij paste goed bij de pure esthetische stijl van de eilandnatie. Alpine plukt daar nu de vruchten van. In Japan heeft het merk inmiddels 14 dealers (tegenover 20 in Frankrijk). Op de Tokyo Motorshow was Alpine één van de weinige niet-Japanse merken met een officiële vertegenwoordiging. Tja, dan weet je het wel: Alpine is Big In Japan. +++

+++ AMERIKANEN houden van gemak. Dat blijkt vooral uit hun Fast Food cultuur. Niet meer zelf hoeven schakelen, behoort ook tot het gemak waarop zij dol zijn. Met als gevolg dat handgeschakelde auto’s een rariteit zijn geworden. Qua marktaandeel hebben zij inmiddels zelfs het onderspit moeten delven tegen elektrische exemplaren. In het derde kwartaal koos slechts 1,1 % van de Amerikaanse autokopers voor een personenwagen met handbak, terwijl 1,9 % voor een volledig emissievrij model opteerde. Dat voor exemplaren waarin men zelf moet schakelen nu nog maar een marginale rol is weggelegd, heeft ook te maken met het saneren van meerdere compacte sedans zoals de Buick Verano en de Dodge Dart. Aan deze relatief betaalbare auto’s verdienden de fabrikanten op de Amerikaanse automarkt niet of nauwelijks geld, met als gevolg dat de productie beëindigd is. Wie nu in de Verenigde Staten een personenwagen met handbak wil aanschaffen, is aangewezen op sportieve modellen met een hoog prijskaartje. De kans is groot dat het marktaandeel van de elektrische auto op de Amerikaanse automarkt in 2020 verder zal groeien als gevolg van de komst van de elektrische cross-overs Ford Mach E en de Tesla Model Y. +++

+++ De kans is groot dat wij in de nabije toekomst op veel snelwegen nog maar maximaal 100 km/u mogen rijden. Dit om de stikstofuitstoot terug te dringen en daarmee de bouwsector weer wat ademruimte te geven. Maar er wordt ook een aanvullende maatregel geopperd: de terugkeer van de AUTOLOZE ZONDAG . Dit keer zou dat een maandelijks fenomeen moeten worden. De verplichte autoloze zondag kennen 50-plussers nog van de oliecrisis. Kleine kinderen konden toen met hun driewielertje rondbanjeren op de snelweg. Toch is deze maatregel vermoedelijk net even te ingrijpend om ingevoerd te worden, ondanks dat regeringspartij ChristenUnie er wel wat voor voelt. De betreffende politici gaan er blijkbaar van uit dat kerkbezoek ook zonder auto kan plaatsvinden. Maar andere regeringspartijen lopen er niet warm voor. Een alternatief is symbolisch één keer per jaar een autoloze zondag. Onze zuiderburen hebben die reeds en zij maken er dan een (straat)feest van. Aangezien wij één keer per jaar ook een koningsdag hebben en een altijd weer ontregelende Hemelvaartsdag, kan dit soort gekkigheid er ook wel bij. +++

+++ Afgelopen maand zijn de BESTELWAGEN verkopen door de WLTP gekelderd. Het aantal registraties liep in oktober met 24,5 % terug naar 5.274 eenheden. Het jaarsaldo voor 2019 staat na 10 maanden op 66.300 nieuwe bestelwagens. Dat is een daling van 2,7 %. In oktober ging Volkswagen met 1.186 registraties aan kop (marktaandeel 22,5 %), gevolgd door Mercedes-Benz (798), Ford (709), Peugeot (563), Opel (515) en Renault (493). De verkoopdaling van de afgelopen 2 maanden wordt voor een groot deel veroorzaakt door de per 1 september jongstleden geldende WLTP emissietest voor bestelauto’s. Deze werd precies 1 jaar nadat deze nieuwe testmethode voor personenauto’s verplicht werd, gesteld. Ook in september was er mede hierdoor sprake van een verkoopdaling (13,2 %), na een afzettoename in augustus (8,7 %). Op jaarbasis zag marktleider Volkswagen haar verkopen wat harder dalen dan de markt. Deze speler wist in de eerste 10 maanden 5,2 % minder orders te noteren dan in dezelfde periode van 2018; het marktaandeel zakte daardoor naar 20,3 % (2018: 20,8 %). De andere podiumplaatsen op jaarbasis zijn voor Mercedes-Benz (10.019 registraties en 15,1 % marktaandeel; 2018: 14,4 %) en Ford (9.121 en ongewijzigd 13,8 %). Renault (7.400 / 11,2 %) en Peugeot (6.172 / 10,1 %) complementeren de top 5. +++

+++ BMW heeft zijn winst afgelopen kwartaal stevig opgevoerd. De Duitse automaker heeft dit onder meer te danken aan een toegenomen verkoop van modellen waarop hoge marges zitten. Ook plukte BMW de vruchten van eerder ingezette kostenbesparingen. De operationele winst steeg met bijna een derde tot €2,3 miljard en het nettoresultaat steeg met ruim een tiende tot €1,5 miljard. Hierbij moet niet uit het oog worden verloren dat de resultaten in het derde kwartaal van 2018 fors onder druk stonden door de invoering van de strengere WLTP emissietest en diverse eenmalige posten, waaronder een voorziening voor een boete van de Europese Unie wegens vermeende kartelafspraken. Op concernniveau (dus inclusief de merken Mini en Rolls-Royce) bracht BMW ruim 613.000 auto’s aan de man; een stijging van bijna 4 % ten opzichte van het vorig jaar bereikte resultaat. De omzet nam met 8 % toe tot afgerond €26,7 miljard. Deze 2 cijfers illustreren inderdaad dat er meer dure auto’s werden verkocht. Hoofdmerk BMW moet het vooral hebben van luxe modellen zoals de X7. Het geld dat het concern daarmee verdient, wil de autobouwer gebruiken om de hoge investeringen die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling van een nieuwe generatie elektrische personenwagens mee te financieren. Om de winst verder op te voeren, zal BMW medio 2021 de X8 in stelling brengen. Dat wordt (uiteraard een coupéversie van mastodont X7). De X8 gaat de duurste auto uit het gamma van BMW worden. Topper wordt de M versie. De X8 krijgt geen achterbank, maar 2 separate stoelen. Hij zal net als de X3 tot en met de X7 in het Amerikaanse Spartanburg van de band lopen. Een andere toekomstige inkomstenbron voor BMW wordt de mogelijkheid voor de klant om na levering van de auto een update te kopen. Het gaat hierbij om opties als de BMW Drive Recorder, de High Beam lichtsensor en actieve cruise controle. De mogelijkheid om achteraf de hoeveelheid toeters en bellen van een BMW uit te breiden, maakt de auto’s van het merk (ook) op de tweedehands markt aantrekkelijker en dat verhoogt dus de inruilwaarde, met als resultaat hogere winstmarges op leasecontracten. Echt een mes dat aan 2 kanten snijdt dus. Enige voorwaarde is dat de BMW moet zijn uitgerust met Remote Software Upgrade (op OS 7.0). +++

+++ Staatssecretaris Menno Snel legt de BPM bevindingen van de Bovag en de RAI Vereniging naast zich neer. Deze belangenorganisaties stellen dat de betreffende belasting inkomsten met €200 omhoog zijn gegaan als gevolg van de WLTP uitstoottest. Maar, zo verweert Snel zich, het onderzoeksbureau (KPMG) die deze raming doet, heeft geen rekening gehouden met de veranderingen in het Nederlandse wagenpark sinds de invoering van de nieuwe methodiek. Hij beroept zich hierbij om een eigen, door TNO uitgevoerd, onderzoek. De Bovag en de RAI Vereniging zijn hier niet geamuseerd door. De brancheorganisaties stellen dat auto’s duurder zijn geworden zonder dat er sprake is van technische wijzigingen (met als mogelijk effect een hogere uitstoot), vooral kleinere modellen. Maar Snel heeft gelijk als hij zegt dat wij grotere, krachtigere en zwaardere auto’s zijn gaan kopen. Daarom kan hij het ook niet helpen dat de BPM inkomsten flink gestegen zijn. KPMG spreekt van een structureel bedrag van €200 miljoen (daar zou de onderwijs wereld blij mee zijn). In de afgelopen jaren zou Snel ruim €600 miljoen teveel aan BPM hebben opgehaald. Maar KPMG heeft alleen gekeken naar auto’s die onveranderd zijn gebleven en die vormen volgens de staatssecretaris een minderheid. Snel stelt daarom dat er geen sprake is van een representatieve steekproef. “KPMG heeft dan ook niet aangetoond dat de BPM in 2018 en 2019 is gestegen als gevolg van de WLTP”. De Bovag en de RAI Vereniging stellen dat de staatssecretaris een rookgordijn van cijfers optrekt. “Om te beoordelen of het kabinet zijn toezegging van budgetneutraliteit is nagekomen, hoeft er echter slechts één eenvoudige vraag beantwoord te worden: is de BPM op identieke of vergelijkbare auto’s gelijk gebleven voor en na invoering van de WLTP? Het simpele antwoord op deze vraag is ‘nee’ “, melden de brancheorganisaties in reactie op de brief van Snel. Zij hebben meer grieven: “De staatssecretaris gebruikt als uitgangspunt voor vaststellen van budgetneutraliteit de huidige situatie, en dus niet zoals zou moeten de situatie van vóór de invoering van de WLTP test methode. Dat maakt nogal uit. Feitelijk is er dus sprake van misleiding”. Zoals gezegd stellen de Bovag en de RAI Vereniging dat vooral kleine auto’s hard worden geraakt. Als voorbeeld wordt de Volkswagen Up met 60 pk benzinemotor genoemd. “Daarvoor moet de consument vanaf juli volgend jaar €855 méér BPM betalen dan vóór de invoering van de WLTP test methode. “Let wel. het betreft hier een auto die in de afgelopen 2 jaar geen spat is veranderd en dus volstrekt vergelijkbaar is”. Als andere voorbeelden noemen de Bovag en de RAI Vereniging de Volkswagen Polo met 95 pk sterke 1.0 TSI motor (daarvoor moet een koper vanaf 1 juli €808 meer BPM betalen) en de Citroën C3 (gemiddeld een €984 hogere belasting). Kortom, er zijn een hoop frustraties bij de Bovag en de RAI Vereniging. Toch lijkt de waarheid in het middel te liggen. De brancheorganisaties hebben een punt met hun Up voorbeeld, maar anderzijds kan de gestegen BPM inkomsten niet 1:1 verklaard worden door de WLTP test methodiek. Het feit dat wij grotere, krachtigere en zwaardere auto’s zijn gaan kopen, speelt daarbij inderdaad ook een belangrijke rol. Bovag directeur Peter Niesink vliegt dus uit de bocht als hij stelt dat de staatssecretaris horend doof lijkt te zijn en dat er sprake is van een onbetrouwbare overheid. +++

Reageren is niet mogelijk.