General Motors geeft gas met elektrische auto

0

General Motors gaat de komende 5 jaar meer dan 27 miljard dollar investeren in elektrische en autonoom rijdende auto’s. Dit bedrag is 7 miljard dollar hoger dan begin dit jaar aanvankelijk was begroot en ook meer dan wat het autoconcern in de periode tot en met 2025 aan voertuigen met een benzine of benzine motor spendeert, zo laat CEO Mary Barra weten.

Barra wil met de investering bereiken dat eind 2025 minimaal 40 procent van alle nieuwe auto’s die General Motors wereldwijd verkoopt elektrisch is. Zij hoopt namens de autofabrikant ook dat de productiekosten van de intern ontwikkelde Ultium batterijpakketten over 5 jaar 60 procent lager zullen uitvallen dan momenteel het geval is. Die accusets zouden volgens Barra 2 keer zo energie-intensief moeten zijn. De actieradius van een elektrische auto wordt daarmee opgevoerd naar 720 kilometer. Indien bovengenoemde kostendaling gerealiseerd kan worden, dan zal een elektrische auto van General Motors wat prijs betreft vergelijkbaar zijn met conventioneel aangedreven modellen. Om ook de ambities op het gebied van autonoom rijdende auto’s alles waar te maken, wil Barra 3.000 extra personeelsleden op het gebied van IT, elektrotechniek en soortgelijke vakgebieden aantrekken.

“Klimaatverandering is reëel en wij willen deel uitmaken van de oplossing door iedereen over te laten stappen in een elektrische auto”, aldus Barra. Zij was namens General Motors tot nu toe redelijk terughoudend bij die transitie en bevond zich daarmee indirect in het ‘kamp Trump’ dat de opwarming van de aarde met een korreltje zout neemt. Maar nu duidelijk is geworden dat de huidige Republikeinse Amerikaanse president de macht in januari kwijtraakt waarna er vervolgens onder leiding van zijn Democratische opvolger een groene wind gaat waaien in het Witte Huis, kiest de topvrouw eieren voor haar geld. “We schakelen over naar een volledig elektrisch gamma. We gaan onze plannen op dit gebied versneld ten uitvoer brengen om zo een concurrentievoordeel op te bouwen op het gebied van onder andere batterijen en software”.

Tijdens de presentatie van de toekomstplannen van General Motors waren ook een 3-tal nieuwe elektrische auto’s te zien die het autoconcern binnenkort op de markt brengt. Die zullen allemaal worden gebaseerd op het modulaire Ultium platform. Van dit trio is er eentje al min of meer bekend. Op de foto’s is namelijk de SUV variant van de elektrische Hummer pick-up te zien die door het bedrijfswagenmerk GMC verkocht gaat worden. Die beschikt over een voorspelbaar uiterlijk en ook de aandrijflijn is waarschijnlijk hetzelfde, hetgeen betekent dat de topversie een vermogen van 1.014 pk krijgt.

Op de foto’s is ook een elektrische cross-over van Cadillac te zien (de Lyriq), evenals een emissievrije pick-up voor het Chevrolet label die aanzienlijk goedkoper wordt dan de GMC Hummer. General Motors wil in de periode tot en met 2025 minimaal 30 nieuwe elektrische auto’s lanceren. Cadillac, Chevrolet en GMC krijgen er ieder 4. Buick kan rekenen op 2 elektrische modellen. De elektrische pick-up van Chevrolet zal op termijn het stokje van de zeer populaire Silverado overnemen. De verwachting is dat auto’s met een laadbak onverminderd populair zullen blijven in de Verenigde Staten, maar dat het type aandrijving wel zal veranderen.

 

Reageren is niet mogelijk.