Nieuwe Mercedes C-klasse krijgt voorwielaandrijving

0

Wanneer komt de Tesla Model 3 concurrent van Daimler? Mercedes heeft zojuist een nieuwe C klasse gepresenteerd. In het gamma schittert een EQ variant echter door afwezigheid. Komt die op de middellange termijn op basis van het nieuwe Mercedes Modular Architecture (MMA) platform?

Mercedes wendt zich momenteel tot elektromobiliteit in een dubbele, tweeledige curve: voor verbrandingsmodellen met PHEV varianten gebruikt de autofabrikant uit Stuttgart voornamelijk de modulaire voorwielaangedreven architectuur (MFA II) voor de A klasse plus diens derivaten, en de modulaire achterwielaandrijving architectuur (MRA) voor alles vanaf de C klasse en hoger. De zojuist gepresenteerde 5de generatie van de C klasse borduurt daar op voort.

Voor de volledig elektrische modellen van Mercedes is het plaatje in grote lijnen hetzelfde: een aangepaste MRA platform voor de EQC en een gewijzigde MFA II basis voor de EQA en EQB. Maar de nieuwe, grotere elektrische modelseries van Mercedes die vanaf het najaar in de showroom arriveren (de EQE, de EQS en hun SUV afgeleiden) zijn daarentegen gebaseerd op de specifieke elektrische Electric Vehicle Architecture (EVA). De Mercedes Modular Architecture (MMA) zal worden doorontwikkeld voor toekomstige elektrische auto’s die een slag kleiner zijn. Hoewel dit platform ook geschikt is voor verbrandingsmotoren, staat elektrische aandrijving centraal, zo benadrukt Markus Schäfer, lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz. Het eerste model op deze basis zou in 2024 op de markt moeten komen en betreft een ‘SUV-Limousine’ (SUL); een hoge sedan dus.

In 2024 begint de nieuwe C klasse rijp te worden voor een facelift. Maar zelfs met een grondige update zal er geen ruimte in de voertuigbodem voor een grote batterij ontstaan. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er tegen het einde van de levenscyclus van de huidige C klasse (2028) geen sedan (of stationwagen) van zijn formaat (4,75 meter lang) zal zijn met een puur elektrische aandrijving. Het is namelijk heel goed mogelijk dat in 2024 een elektrische C klasse variant debuteert, die, in tegenstelling tot zijn benzine & diesel broers en -zussen, gebaseerd zal zijn op de MMA architectuur. Dat wordt dus bovengenoemde ‘SUL’. Concreet betekent dit dat een elektrische Mercedes van C klasse formaat qua platform en design aanzienlijk zal verschillen van de uitvoeringen met een verbrandingsmotor (inclusief de stekker hybride versies). Analoog aan de EQS en de S klasse dus (plus de EQE en de E klasse).

Voor de 6de generatie C klasse kan dat echter weer anders zijn. Die gaat mogelijk gebruik maken van het MFA II platform dat primair voor de nieuwe A klasse en diens derivaten bestemd is. De huidige C klasse heeft het gebruik van 6- en 8-cilinder motoren reeds afgezworen. Dit betekent dat lengteopstelling van de krachtbron niet langer noodzakelijk is: 4-pitters (en in de toekomst wellicht ook 3 cilinder motoren) kunnen prima dwars tussen de voorwielen worden geplaatst. Omdat ook de cardanas kan worden geschrapt (4Matic is prima te regelen met een elektromotor op de achteras) ontstaat er ruimte tussen de wielen voor een royale lithium/ion batterij.

De verbrandingsmotor kan dus ook in zijn geheel weggelaten worden: voilà en klaar is de elektrische variant van de 6de generatie C klasse. Die hoeft er van buiten dan niet anders meer uit te zien dan alle andere uitvoeringen van de modelreeks (met plug-in of milde hybride techniek). Hij zal dan door het leven kunnen gaan als de EQC. Betekent dit dat die elektrische cross-over dan geen directe opvolger krijgt. Nee, want de EQC is in zijn huidige vorm niet bepaald succesvol. Maar niets belet Mercedes om ook een EQC-T model (de eerste elektrische stationwagen van het merk) te lanceren …

 

Reageren is niet mogelijk.