Productiestart nieuwe Mercedes-Benz C klasse

0

In Bremen is Mercedes-Benz begonnen met de productie van de nieuwe C klasse, haar belangrijkste model. De eerste exemplaren van de Limousine en Estate hebben de assemblagelijn inmiddels verlaten. De fabriek ik Bremen neemt een leidende positie in bij de productie van de bestverkochte Mercedes-Benz modelserie van de afgelopen 10 jaar. Binnenkort rolt de nieuwe C klasse oook Beijing (China) en East London (Zuid-Afrika) van de band.

De plug-in hybride uitvoeringen volgen snel. Dat is een volgende stap in de ‘Electric first’ strategie van Mercedes-Benz. De accusystemen voor deze plug-in hybride versies worden geleverd door de eigen accufabriek in Jawor (Polen). De productie in China voor de lokale markt is een grote succesfactor voor Mercedes-Benz. Dit Aziatische land is sinds 2016 de grootste afzetmarkt voor de C klasse Limousine. De fabriek in Beijing produceert de versie met lange wielbasis. Die is speciaal bestemd voor de Chinese markt. In East London worden Limousines met rechtse en linkse besturing gebouwd voor de wereldwijde export.

Bij de productie worden de nieuwste productiemethoden en -processen toegepast, waaronder een nieuw carrosserie-assemblagesysteem en een verbeterde flexibiliteit, efficiëntie en duurzaamheid. Dankzij innovatieve technologieën is in de lakstraat in de fabriek in East London het energieverbruik per auto met 25 procent gedaald. “Met de start van de productie van de nieuwe C klasse wordt opnieuw de grote flexibiliteit van ons wereldwijde productienetwerk aangetoond. Onze teams hebben in 3 fabrieken op 3 continenten laten zien dat zij uitstekend kunnen samenwerken en zij hebben de stapsgewijze productieverhogingen perfect uitgevoerd. Hierdoor zijn onze moderne fabrieken in staat om buitengewone auto’s zoals de nieuwe C klasse te produceren”, aldus Jörg Burzer, lid van de Raad van Bestuur van Mercedes-Benz en verantwoordelijk voor Production and Supply Chain Management.

Het nieuwe carrosserie-assemblagesysteem wordt voor het eerst toegepast bij de productie van de C klasse in de Mercedes-Benz fabriek in Bremen. In tegenstelling tot de traditionele carrosserieafdeling, waar de afzonderlijke koetswerkdelen na elkaar worden geproduceerd, bestaat de nieuwe carrosserieafdeling uit verschillende productiecellen, zogeheten ‘cubes’, die flexibel met elkaar kunnen worden gecombineerd. De kubussen zijn volledig via een netwerk met elkaar verbonden om de voordelen van big data te benutten. Het nieuwe carrosserie-assemblagesysteem zal stapsgewijs in de fabrieken van Mercedes-Benz wereldwijd worden ingevoerd.

Ook bij de montage in de Mercedes-Benz fabriek in Bremen speelt de productie van verschillende modellen met verschillende aandrijflijnen een doorslaggevende rol. De C klasse wordt namelijk op dezelfde lopende band geassembleerd als de GLC, de GLC Coupé en de volledig elektrische EQC. Ook hier is maximale flexibiliteit vereist: een nieuwe TecLine in Bremen, opgezet naar het voorbeeld van Factory 56 in Sindelfingen, vertegenwoordigt het montagesysteem van de toekomst. De TecLine bundelt complexe systeemtechniek op één centrale locatie. Hierdoor kunnen ombouwwerkzaamheden eenvoudiger en sneller worden uitgevoerd.

Mercedes-Benz Cars Operations 360 (MO360) moet de complexe productie van auto’s transparant en uiterst efficiënt maken. Het nieuwe digitale ecosysteem bestaat uit een familie van softwareapplicaties die via gemeenschappelijke en uniforme user interfaces met elkaar verbonden zijn. In de Mercedes-Benz fabriek in Bremen wordt het principe van ‘digitaal shop floor management’ op alle productieafdelingen toegepast: van het stans gedeelte via de carrosserieafdeling en de oppervlaktebehandeling tot de eindmontage. Zo kunnen alle productiegegevens nauwkeurig worden gevolgd.

Naast de auto’s speelt ook de productie bij Mercedes-Benz een cruciale rol op weg naar emissievrije mobiliteit. De eigen fabrieken zullen vanaf 2022 CO2-neutraal produceren. Bij Mercedes-Benz worden modellen met alternatieve aandrijfsystemen, zoals de plug-in hybride uitvoeringen van de nieuwe C klasse, op flexibele en duurzame wijze geïntegreerd in de lopende serieproductie en de bestaande installaties; zowel in de assemblage als op de carrosserieafdeling. Bij de oppervlaktebehandeling zorgt een nieuwe CDP droger, die de auto’s tegen corrosie beschermt, voor een energiebesparing van ongeveer 24 procent in vergelijking met conventionele systemen. Groendaken, zoals die van de in totaal 40.000 m² grote nieuwe carrosserie hal, dragen bij aan compensatie voor de afgesloten vloeroppervlakken en zorgen tegelijkertijd voor een betere temperatuurregeling in het gebouw.

Michael Frieß, locatiemanager en Hoofd Productie van de Mercedes-Benz fabriek in Bremen: “Ons team heeft in de afgelopen maanden geweldig werk geleverd. Ondanks de uitdagingen van dit jaar hebben onze medewerkers de productiestart van de nieuwe C klasse met succes begeleid en tegelijkertijd onze collega’s in de andere fabrieken waarin de C klasse wordt geproduceerd, optimaal ondersteund. Daar zijn we trots op en we kijken nu al uit naar de overige productiestarts in Bremen in 2021”. Michael Peters, voorzitter van de ondernemingsraad van de Mercedes-Benz fabriek in Bremen: “Onze collega’s hebben wederom laten zien dat ze veel kennis hebben met betrekking tot productiestarts. Wij zijn met z’n allen erg trots op de nieuwe Cklasse ‘made in Bremen’. Onze fabriek heeft altijd al gestaan voor teamspirit en een schat aan ervaring, en die komen vooral bij een productiestart naar voren. We kunnen de toekomst dan ook met veel vertrouwen tegemoetzien”.

Mercedes presenteerde het nieuwe model in februari. Het begint op de klassieke manier met uitvoeringen die worden aangedreven door verbrandingsmotoren, maar die zijn reeds geëlektrificeerd met een startgenerator van 48 volt. Daarna volgen zoals gezegd de plug-in hybride versies: “We hebben al de eerste batterijen in huis. De productie start in de tweede helft van het jaar”, aldus productiedirecteur Jörg Burzer. Bij de eindmontage voorzien chauffeursloze transportsystemen de fabrieksmedewerkers van de benodigde componenten. Mercedes wil geen commentaar geven op de geplande verkoopcijfers, alleen dat vorig jaar ongeveer 270.000 voertuigen de fabriek in Bremen verlieten. Overigens: er komen ook cabriolet en coupé varianten van de nieuwe C klasse, alleen is daarvoor nog geen officiële introductiedatum. “Het zal nog wel even duren”, zegt Frieß.

 

Reageren is niet mogelijk.