De nieuwe rij bereik koning: Hyundai Ioniq 6

0

Hyundai is begonnen met het testen op de openbare weg van de Ioniq 6. Deze elektrische sedan is afgeleid van de Prophecy conceptstudie en moet volgend jaar in productie gaan.

Ondanks de camouflage kunnen we aardig zien wat er overblijft en wat er verandert ten opzichte van de conceptstudie. De ‘fastback’ sedan vorm blijft behouden: daarmee kan de luchtweerstand worden geminimaliseerd en dat is ongetwijfeld goed voor het rij bereik. De atypische maar rustige stijl geeft het Hyundai model net als de Ioniq 5 een heel eigen gezicht. Uiterlijke kenmerken zijn een korte motorkap, kleine overhangen en een bolvormig dak. De Ioniq 6 beschikt met een beetje fantasie zelf over een Porsche look! De enige grote wijziging zijn hogere spatborden dan bij de Prophecy conceptstudie en een motorkap die niet meer ‘uitgehold’ is. Dit maakt het geheel minder dynamisch, maar weerspiegelt waarschijnlijk de aanwezigheid van een klassieke ophanging (met MacPherson veerpoten bijvoorbeeld) in plaats van de kenmerkende dubbele draagarmen van sportwagens, die een zeer laag profiel mogelijk maken.

Net als de Ioniq 5 zal de Ioniq 6 gebaseerd zijn op het nieuwe modulaire E-GMP platform van de Hyundai Groep met een batterij in het midden onder de vloer, een hoofdmotor achterin en een extra krachtbron bij de voorwielen. Die combinatie levert een indrukwekkend systeemvermogen op én vierwielaandrijving. De Ioniq 6 zou kunnen profiteren van een langere wielbasis dan de Ioniq 5 om zo plaats te bieden aan een grotere batterij. In combinatie met zijn in aerodynamisch opzicht geoptimaliseerde silhouet om het brandstofverbruik te verminderen, zou hij een groter bereik kunnen bieden. De Ioniq 5 claimt tot 481 km in de WLTP cyclus (deze waarde geldt voor de eenmotorige versie van 218 pk met 73 kWh batterij). De Ioniq 6 zou 650 km of zelfs 700 km kunnen afleggen op één lading.

De Hyundai Ioniq 6 komt in 2022 op de markt. Naar verwachting zullen tegen die tijd geleidelijk meer details worden onthuld. Daarna wordt het assortiment gecompleteerd door een grote 7-persoons SUV genaamd Ioniq 7.

Reageren is niet mogelijk.