Nissan X-Trail is minst betrouwbare SUV

0

SUV modellen zijn populair maar dit betekent niet consumenten bereid zijn om een oogje toe te knijpen bij mankementen . Ook bij dit soort auto’s is betrouwbaarheid belangrijk. Helaas zijn er diverse SUV modellen waarmee bovengemiddeld vaak problemen zijn. Die top-25 lijst wordt gedomineerd door Europese auto’s, maar het is een Japanner die in negatieve zin de kroon spant, zo blijkt uit onderzoek van het Britse magazine WhatCar?. De redactie van dit tijdschrift keen samen met Motor Easy bij 16.000 auto’s wat de problemen waren, hoe lang het duurde voordat het mankement hersteld was en wat de reparatie kostte.

Het onderzoek bracht aan het licht dat de Nissan X-Trail de schaamlijst van WhatCar? aanvoert. 39 procent van de eigenaren meldt problemen gehad te hebben. Vooral met de elektronica, de remmen en de bouwkwaliteit van het interieur waren euvels. In 65 procent van de gevallen kon de X-Trail nog rijden, maar wanneer dat niet het geval was, moesten eigenaren lang wachten. Bovendien is Nissan zeer gemotiveerd om de gemaakte kosten bij de klant in rekening te brengen. 24 procent van de eigenaren kreeg een factuur van 1.500 euro of meer. Het Britse magazine noemt dat “onthutsend”. De betrouwbaarheid van de Nissan X-Trail werd beoordeeld met slechts 59,7 procent.

De rest van de top-6 van minst betrouwbare SUV modellen bestaat vrijwel geheel uit Jaguar Land Rover modellen. Het gaat daarbij om de Land Rover Discovery (met een betrouwbaarheidsscore van 72,1 procent is dit model de minst betrouwbare premium SUV van allemaal), de vorige generatie Range Rover Evoque (77,1 procent), de Jaguar E-Pace (80,6 procent), de zojuist met pensioen gestuurde editie van de Range Rover (81,5 procent). De enige uitzondering is de Audi Q5 TDI van de vorige generatie. Dit model is met een score van 76,7 procent veel minder betrouwbaar dan de benzineversie. Problemen met de ophanging kwamen ‘schrikwekkend vaak’ voor en ook elektronische mankementen zijn schering en inslag.

De rest van de top-10 van minst betrouwbare SUV modellen wordt ook gedomineerd door Jaguar Land Rover producten. Het gaat daarbij om de actuele Land Rover Discovery Sport (betrouwbaarheidsscore 82,1 procent; vooral de airconditioning, de accu en de motorelektronica zijn problematisch – eigenlijk alles, behalve de stuurinrichting), de huidige Range Rover Evoque (82,6 procent; vooral elektronische kuren) en de zojuist uit productie genomen Range Rover Sport in dieseluitvoering (83,5 procent; mankementen deden zich vooral voor met de motor, waarbij 40 procent van de klanten meer dan een week op reparatie moest wachten). Het enige SUV dat niet uit de Jaguar Land Rover stal komt, maar toch als bovengemiddeld onbetrouwbaar kan worden bestempeld, is de vorige generatie Peugeot 2008 (81,8 procent).

Buiten de top-10 is de rangorde als volgt: 83,8 procent – Nissan Juke met benzinemotor (vorige generatie), 85,2 procent – Peugeot 3008 met dieselmotor (huidige model), 86,3 procent – Jaguar I-Pace, 86,6 procent – Nissan Qashqai met dieselmotor (vorige generatie), 87,3 procent – Opel Mokka (vorige generatie), 87,4 procent – Volvo XC60 met dieselmotor (huidige model), 87,5 procent – Opel Grandland (X), 87,5 procent – Seat Tarraco, 87,8 procent – Audi Q5 in benzinevorm (vorige generatie), 89,5 procent – Volvo XC40 met benzinemotor, 90,0 procent – Volkswagen T-Cross, 90,3 procent – Range Rover Velar met dieselmotor, 90,6 procent / Volvo XC90 (niet-hybride uitvoeringen van de huidige generatie; een “alarmerend aantal” exemplaren daarvan zou problemen met de motor en de elektrische systemen hebben, 90,7 procent – Nissan Qashqai in benzinevorm (vorige generatie) en 91,3 procent – Volkswagen Tiguan TDI (huidig model).

Reageren is niet mogelijk.