Maserati plaagt met de nieuwe GranTurismo Folgore

0

We weten al geruime tijd dat er een volledig elektrische versie van de nieuwe Maserati GranTurismo komt. Die krijgt als typeaanduiding ‘Folgore’. Als teaser heeft de Italiaanse autobouwer nu een aantal foto’s vrijgegeven. Daarop is de GranTurismo Folgore’ tijdens de Monterey Car Week te zien, waarbij de Amerikaanse stand-up comedian Sebastian Maniscalco een kennismakingsrit met het model heeft. Maserati onthult in dit kader ook enkele nieuwe details.

Zo zitten de batterijen van de GranTurismo Folgore in de middentunnel, waardoor het gewicht centraal in de auto zit en de lage zitpositie van het voorgaande model behouden blijft. De 1.200 pk sterke elektrische Maserati kan vanuit stilstand in 2,7 seconden naar 100 km/u sprinten en heeft een topsnelheid van meer dan 320 km/u. Dat zijn (bijna) prestaties op Tesla Model S Plaid (2,1 seconden en 322 km/u) niveau. Indien er 5 minuten bij een snelle laadpaal wordt gestopt, kan er voor 100 kilometer rijbereik aan stroom worden getapt.

MaseratiGranTurismoFolgorePrototype3

De Italianen beloven een extreme, sportieve en vermakelijke elektrische auto. Hij heeft 3 elektromotoren. De Maserati GranTurismo Folgore wordt in 2023 volledig onthuld. Dan gaat hij ook opboksen tegen de Lucid Air, die eveneens een 1.200 pk sterke aandrijflijn heeft. Met een sprint vanuit stilstand naar 100 km/u in minder dan 2 seconden geeft die nieuweling zowel de Tesla als de Maserati het nakijken, maar voor wat betreft de productiestart van de Sapphire-versie van de Lucid Air (gepland voor de eerste helft van 2023) geldt: eerst zien, dan geloven. Lucid Motors dit lang niet zo stevig in het zadel als het tot het Stellantis concern behorende Maserati en heeft een achterstand op Tesla van 10 jaar.

MaseratiGranTurismoFolgorePrototype2

Een discussiepunt is overigens wel het design van de nieuwe GranTurismo. Die lijkt namelijk als 2 druppels op zijn voorganger. De elektrische aandrijflijn zorgt er dus feitelijk voor dat er sprake is van nieuwe wijn in een oude zak. Is dat erg? Is de kwalificatie andersom (‘oude wijn in een nieuwe zak’), dan is het niet best gesteld. De autofabrikant verkoopt dan feitelijk een opgewarmde hap. Als die kritiek terecht is, zou ‘nieuwe wijn in een oude zak juist perfect zijn, maar de vraag is of het design van de GranTurismo daar tijdloos genoeg voor is.

MaseratiGranTurismoFolgorePrototype4

Maserati denkt van wel met als argument dat de GranTurismo een van de mooiste auto’s van de afgelopen 20 jaar is. Maar is het model net zo iconisch als die andere auto die het begrip ‘nieuwe wijn in een oude zak’ een compleet nieuwe lading heeft gegeven, de Porsche 911? Ik zou toch wat voorzichtig zijn met het antwoorden van “ja” op die vraag.

MaseratiGranTurismoFolgorePrototype6

Zet je de nieuwe GranTurismo naast het oude model, dan is er wel degelijk sprake van verschillen. Zo heeft hij koplampen in de stijl van de MC20 en is de grille meer afgerond. Ook bij de achterkant zien we de designtaal van de MC20 terug, met name in de achterlichten. De uitlaatpijpen schitteren bij de Folgore uitvoering door afwezigheid. In plaats daarvan zien we een laadklepje onder het linker achterlicht.

MaseratiGranTurismoFolgorePrototype5

Per saldo zal de nieuwe GranTurismo qua looks niet veel onderdoen voor zijn voorganger. Qua geluid natuurlijk wel. Maserati voegt weliswaar een zoem-geluid toe voor een beetje akoestische beleving, maar dat kan natuurlijk nooit het geluid van de best klinkende V8 ooit vervangen.

MaseratiGranTurismoFolgorePrototype7

 

 

Reageren is niet mogelijk.