Suzuki Swift botst niet best

0

De Suzuki Swift is de enige auto die bij de jongste EuroNCAP botstests de topscore van 5 sterren niet weet te halen. Zijn directe concurrent, de Nissan Micra, haalt dit resultaat wel, zij het alleen met het optionele veiligheidspack. De Mini Countryman en de Skoda Kodiaq scoren in standaarduitvoering reeds de maximale 5 sterren.

Standaard zijn de Mini Countryman en de Skoda Kodiaq voldoende potig om hun inzittenden optimaal te beschermen. Ze behaalden zoals gezegd allebei 5 sterren tijdens de jongste EuroNCAP tests. EuroNCAP deelt scorepercentages uit op 4 onderdelen: bescherming van inzittenden, bescherming van kinderen, voetgangersveiligheid en actieve rij hulpsystemen. De Mini Countryman haalt op die onderdelen scores van 90, 80, 64 en 51 procent. De Skoda Kodiaq komt tot 92, 77, 71 en 54 procent.

Om diezelfde topscore te behalen moet de Nissan Micra, die standaard 4 sterren haalt, uitgerust worden met het veiligheidspack. De bescherming van inzittenden en kinderen is in beide gevallen goed voor scores van 91 en 79 procent. Indien de City Pack rij hulpsystemen niet worden meegerekend (onder meer een noodstopassistent met voetgangerdetectie en een rijstrookassistent), doet de Japanse hatchback het desalniettemin beter dan de Mini Countryman voor wat betreft de bescherming van volwassenen in de auto en de bescherming van voetgangers. Hij doet ook beter dan de Skoda Kodiaq voor de bescherming van kinderen aan boord.

De Swift blijft steken op 3 sterren, tenzij het veiligheidspack wordt mee besteld. Dan wordt de score 4 sterren. De Swift scoort in het laatste geval op de 4 onderdelen 88, 75, 69 en 44 procent. Zonder veiligheidspakket ligt met name die laatste score lager, omdat de Swift standaard geen snelheidsbegrenzer heeft.

De verschillen tussen de 5 auto’s zitten, zoals je inmiddels bij het lezen van dit artikel begrepen zult hebben, vooral in het al dan niet standaard zijn van diverse veiligheidsvoorzieningen. Zo herkent de Skoda standaard andere auto’s en voetgangers. De Kodiaq hengelt dus eigenlijk met kinderlijk gemak 5 sterren binnen. De Mini ziet voetgangers slechts na een extra uitgave van de koper. De Micra biedt deze voorzieningen optioneel aan. Voetganger herkenning is bij de Suzuki niet beschikbaar; het opmerken van andere auto’s zit in een optiepakket. Sinds het moment dat EuroNCAP de voetgangersdetectie systemen is gaan meenemen in de beoordeling is deze technologie in rap tempo doorgevoerd. De organisatie hoopt hetzelfde effect voor systemen die fietsers opmerken omdat deze voorziening vanaf volgend jaar meegenomen gaat worden in de puntentelling.

Reageren is niet mogelijk.