Nieuwe Mercedes CLA voortijdig onthuld

0

De eerste foto’s van de nieuwe Mercedes CLA zijn voortijdig uitgelekt. Hier kan je de tweede generatie in vol ornaat bewonderen.

Mercedes heeft de smaak van het lanceren van compacte modellen te pakken. Vorig jaar debuteerde de vierde generatie A klasse. Die is er inmiddels ook als Limousine (sedan) met speciaal voor China een verlengde versie. Op hetzelfde onderstel werd afgelopen herfst een verse editie van de B klasse (Sports Tourer) gepresenteerd. En nu komt Mercedes met de opvolger van de CLA. Je zou misschien denken dat die overbodig is geworden na de introductie van de 4-deurs uitvoering van de A klasse, maar niets is minder waar. De CLA verkoopt in België bijna net zo goed als de Opel Astra, jarenlang onze nationale lieveling.

Wel is het zo dat Mercedes de tweede generatie CLA wat hoger positioneert (oftewel meer richting de CLS), ondanks dat hij technisch nauw verwant blijft aan de A klasse. Op de foto’s is te zien dat Mercedes in grote lijnen vasthoudt aan het ontwerp van het originele model. De hoge taillelijn met daarboven de kleine zijruiten en de druppelvormige koets zijn uiterlijke kenmerken die bij de nieuwe editie terugkeren.

Ze zijn aangevuld met een aantal elementen van de jongste A klasse, zoals slanke koplampen en een zeshoekige grille. Aan de achterkant zien we verwijzingen naar de eerder genoemde CLS én naar de GLC/GLE Coupé. In een later stadium volgt er weer een CLA Shooting Brake, een flamboyante stationwagon variant. Volgens de uitgelekte informatie zou er door de toegenomen carrosserielengte van de CLA meer beenruimte achterin moeten zijn.

Op de voortijdig uitgelekte foto’s is de Edition 1 te zien, een introductiemodel waarmee Mercedes sinds enige tijd vaker aftrapt om de verkoop bij de lancering een duwtje in de rug te geven. Hij wordt gekenmerkt door oranje details op zowel carrosserie (velgen, spoilerlip) als in het interieur (stiksels, dashboardpanelen).

Het design van de nieuwe CLA lijkt enigszins op dat van de A klasse Limousine. Het grootste onderscheid tussen beide modellen zit opvallend genoeg niet in de achterzijde (schuin of minder schuin), maar in de motorkap.

Het exemplaar van de CLA is voorzien van 2 zogeheten power domes.

De boordplank is min of meer overgenomen van de A klasse, inclusief diens 2 grote beeldschermen. De nieuwe CLA wordt in Las Vegas, tijdens de aldaar te houden Consumer Electronics Show. Mercedes heeft bewust voor deze locatie gekozen want de tweede generatie beschikt over een aangepaste versie van het MBUX infomediasysteem dat reageert op gebaren.

Op de Amerikaanse markt wordt de nieuwe CLA leverbaar als ‘250’ met een 225 pk / 350 Nm sterke 2,0 liter turbobenzinemotor. Die is gekoppeld aan een 7-traps DCT automaat met dubbele koppeling. De Europese markt zal ook worden bediend met andere benzineversies en dieseluitvoeringen, onder ander met 1.332 respectievelijk 1.461 cc blokjes van Renault. Die heten ‘200’ en ‘180d’ en zijn respectievelijk 163 pk en 116 pk sterk. De CLA 200 heeft standaard een handgeschakelde 6-bak, maar is er ook met de 7-traps automaat. Die DCT transmissie met dubbele koppeling is op de 180d standaard. De brute en krachtige CLA 45 AMG met 388 of 421 pk zal zich écht gaan onderscheiden van welke concurrent dan ook, maar het is nog niet duidelijk wanneer deze komt. Autointernationaal.nl verwacht eerst nog de CLA 35 AMG met 306 pk.

Reageren is niet mogelijk.