Nieuwe Mercedes-Benz S-klasse kan zelf plekje in parkeergarage opzoeken

0

Auto’s die zichzelf inparkeren, kennen we al jaren. Een auto die echter helemaal zelfstandig naar een vrije plek in een parkeergarage rijdt, zonder dat de bestuurder aan boord is, is wel nieuw. De jongste Mercedes-Benz S klasse heeft de primeur.

Dat de nieuwe S klasse hiertoe in staat is, heeft hij natuurlijk te danken aan het feit dat hij volgestopt is met de modernste technieken op het gebied van autonoom rijden. Om het parkeerkunstje te demonstreren, liet Mercedes-Benz haar vlaggenschip een bezoek brengen aan de Parking P6 parkeergarage van het vliegveld van Stuttgart. Het merk claimt dat dit de eerste ‘Level 4’ parkeerfunctie is op een productieauto.

In deze thuishaven van Mercedes-Benz heeft de autofabrikant samen met onderdelen toeleverancier Bosch en parkeergaragebeheerder Apcoa gewerkt aan deze mogelijkheid, Automated Valet Parking genaamd. In de parkeergarage zijn 2 plaatsen gereserveerd voor exemplaren van de nieuwe S klasse, die aldaar zelfstandig een plekje kunnen zoeken. De eigenaar hoeft bij aankomst bij de garage niets meer te doen. Het systeem van Apcoa registreert het kenteken (van tevoren online doorgegeven bij reservering) en vervolgens kan de bestuurder uitstappen. Terwijl die zich op het vliegveld meldt en zich incheckt voor zijn vlucht, rijdt de S klasse zelfstandig de garage in en parkeert zichzelf.

Het is volgens Mercedes de bedoeling dat, als de vraag toeneemt, er op den duur meer van dit soort parkeerplaatsen worden ingericht. Apcoa wil haar garages hiervoor graag aanpassen. Het is nu voor alle andere auto’s al mogelijk om volledig automatisch toegang te krijgen tot de garage op basis van kentekenherkenning en een daaraan gelinkte reservering van een parkeerplaats. Als op den duur meer auto’s zichzelf in kunnen gaan parkeren door een slimme samenwerking van de infrastructuur van parkeergarages en autonome technologie in auto’s, kunnen er volgens Apcoa tot wel 20 procent meer auto’s in een garage. De parkeervakken kunnen dan immers worden versmald omdat in- en uit- stappen verleden tijd is.

Ook al is de nieuwe S klasse dus technisch in staat om zelfstandig te parkeren en is Apcoa graag bereid om haar garages aan te passen voor dit Automated Valet Parking, grootschalige uitrol van deze ‘service’ is in de praktijk nog niet mogelijk. Dat staat de Europese regelgeving namelijk nog niet toe.

 

Reageren is niet mogelijk.