Flinke toename aantal waterstofstations

0

Hoewel het aanbod aan waterstofauto’s nog steeds zeer beperkt is (je kunt alleen de Toyota Mirai (foto) en de Hyundai Nexo kopen), neemt het aantal locaties waar men terecht kan voor waterstof gestaag toe: er zijn nu 254 publieke waterstoftankstations in Europa.

Afgelopen jaar zijn er 45 waterstoftankstations bijgekomen; een stijging van 22 procent ten opzichte van 2021. Volgens H2stations.org, die bijhoudt hoeveel nieuwe locaties er bij komen en ook letterlijk in kaart brengt, is dat een Europees record. De vicieuze cirkel die de adoptie van waterstofauto’s jarenlang hinderde (zonder stations koopt de consument geen waterstofauto en zonder significante verkoopcijfers worden er geen stations gebouwd), lijkt hiermee doorbroken te zijn.

Het een aantal van 254 waterstoftankstations zit Europa duidelijk in de lift. Duitsland gaat aan de leiding met 105 tankstations, gevolgd door Frankrijk (44). Groot-Brittannië en Nederland delen met ieder 17 locaties de derde plaats. Wereldwijd zijn er nu 814 publieke tankpunten voor waterstof. Azië gaat aan kop met 455 locaties, waarvan er zich 165 in Japan bevinden. Daarna volgen Zuid-Korea (149 waterstoftankstations) en China (138).

Autointernationaal.nl verwacht dat het aantal waterstoftankstations gestaag zal blijven toenemen. Afgelopen maand hebben Air Liquide en TotalEnergies een overeenkomst gesloten om meer dan 100 locaties te realiseren in Frankrijk, Duitsland en de Benelux. Die zijn met name bestemd voor bedrijfswagens want het is de verwachting dat waterstof als eerste bij (lichte) vrachtwagens en bestelbusjes zal doorbreken.

Zowel Stellantis als Renault werken aan een op waterstof rijdende bestelbus. De meerkosten om daarna een personenwagen met een brandstofcel op de markt te brengen, zijn gering. Maar een stuk concreter zijn de plannen van BMW om een waterstofversie van de X5 via lease aan te gaan bieden. Inmiddels is de voorserieproductie gestart. General Motors en Honda hebben de techniek voor een eigen lijn aan waterstofmodellen vrijwel productierijp. Mogelijk gaat Honda haar nieuwe personenwagen met een brandstofcel ook in Europa op de markt brengen.

Reageren is niet mogelijk.