Einde verbrandingsmotor in zicht

0

Na Duitsland, Nederland en Noorwegen overweegt nu ook Zweden een verbod op de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren in 2030. Het begin van de aangekondigde dood in Europa?

We kunnen het ons misschien moeilijk voorstellen, gezien de huidige Europese verdeling tussen modellen met verbrandingsmotor (benzine en diesel) enerzijds en alternatieve aandrijving anderzijds (hybride, elektrisch, aardgas, waterstof, …). Maar de politieke wil om auto’s met fossiele brandstoffen tegen 2030 te verbieden op het Oude Continent neemt toe.

Noorwegen, dat het voortouw neemt op dit vlak, haalt die datum zelfs nog verder naar voren: al in 2025 mag er daar geen nieuwe auto met verbrandingsmotor meer verkocht worden. In Duitsland worden de geesten ook rijp gemaakt voor een dergelijk verbod, onder andere door Rainer Baake, de staatssecretaris voor Economie en Energie.

Nu doet ook de Zweedse minister van Milieu, Isabella Lövin, een duit in het zakje. Volgens het persagentschap AFP heeft ze verklaard dat een verkoopverbod op benzinemodellen en diesels vanaf 2030 “een zeer interessant voorstel” zou zijn. “Ik zie geen andere optie dan auto’s met fossiele brandstoffen naar de geschiedenisboeken te verwijzen”.

Inmiddels is diesel al bezig met een afscheidstournee op de Europese automarkt. Dit jaar is voor het eerst in meer dan een decennium minder dan 50 procent van alle nieuwe personenauto’s een diesel. Het verkoopaandeel zal naar verwachting dalen met 2,6 procent naar 49,3 procent, zo voorspelt LMC Automotive. Dit onderzoeksbureau baseert haar voorspelling op de autoverkopen in 17 Europese landen over de eerste 3 kwartalen van dit jaar. Sinds 2005 waren diesels goed voor meer dan de helft van de nieuw verkochte auto’s in Europa, maar nu kiest de meerderheid van de consumenten voor een ander type aandrijving.

De tanende populariteit van dieselauto’s is in een stroomversnelling beland na het dieselschandaal bij Volkswagen. Maar ook vóór deze affaire waren er bij Europese politici al concrete plannen om het gebruik van oliegestookte auto’s te ontmoedigen of zelfs helemaal te verbieden. Sinds enkele maanden mogen oude diesels bijvoorbeeld niet meer het centrum van Parijs in, terwijl andere steden in heel Europa soortgelijke maatregelen hebben ingevoerd of overwegen. Ook wordt in verschillende landen het belastingvoordeel voor dieselmodellen ongedaan gemaakt.

Op een gegeven moment komt er ook in Nederland een kantelpunt. Dat is het moment waarop er inmiddels zó veel mensen elektrisch rijden dat de rest van autobezittend Nederland denkt: shit, straks is mijn fossiele auto niks meer waard. Nu verkopen! Dat moment komt. De vraag is alleen: wanneer?

Tesla zou graag zien dat de overheid deze overgang een extra zetje geeft, door de verkoop van auto’s met verbrandingsmotor al in 2025 te verbieden. Daarnaast kunnen we volgens Willem Haitink, de vice-president van Tesla voor Europa, Midden-Oosten en Afrika, veel kunnen leren van Noorwegen. Daar zijn zelfs speciale rijstroken voor elektrische autobezitters, zodat die als ‘duurzame bestuurder’ flink kunnen doorrijden.

Reageren is niet mogelijk.