Opladen in stroomversnelling

0

Het gebruik en dus ook de verkoop van elektrische auto’s zou wel eens in een stroomversnelling kunnen komen, nu 4 grote autoconcerns een intentieverklaring hebben getekend om samen een netwerk van laadstations te ontwikkelen.

Het gaat om een joint venture tussen de BMW Groep (inclusief de dochters Mini en Rolls-Royce), Daimler (Mercedes en Smart), Ford en de Volkswagen Groep (inclusief onder andere Audi en Porsche). Opvallend is dat General Motors (lees: Opel) schittert door afwezigheid. Dit merk is bewust door de anderen buiten de deur gehouden omdat zij allemaal de concurrentie van de Ampera-E vrezen.

Deze 4 autoreuzen willen Europa samen voorzien van een uitgebreid netwerk van wat ze zelf ultrasnelle laadpalen met een ‘hoge kracht’ noemen. Die moeten er dan vooral langs de belangrijkste snelwegen tussen steden komen. Er is in eerste instantie sprake van 400 stations, met laadpalen die tot 350 kW kunnen leveren.

Ter vergelijking: de Tesla Superchargers, die nu alleen nog geschikt zijn voor eigen modellen van het merk, laden met maximaal 120 kWh. En de 6 krachtigste snellaadstations van de ANWB hebben momenteel een vermogen van maximaal 50 kW.

De ultrasnelle laadpalen van het kwartet autofabrikanten zullen geschikt zijn voor alle huidige en toekomstige elektrische voertuigen die de CCS (Combined Charging System) technologie gebruiken. Deze ‘stekker’ wordt nu en in toekomst als de belangrijkste snellaad standaard gezien.

Hoe snel dat netwerk er precies gaat komen, hangt nog van een aantal factoren af. Er moeten voor die joint venture immers ook nog wat juridische aspecten worden geregeld. Maar het plan is toch om reeds in 2017 met de bouw van de eerste stations te kunnen beginnen. Voor 2020 wordt zelfs al gemikt op 1.000 merkonafhankelijke laadpunten. Daardoor wordt het voor de autoconsument makkelijker om lange afstanden te overbruggen.

De betrokken autofabrikanten zijn ieder bezig met een elektrificatie van het gamma. Ford pompte onlangs miljarden in groene ontwikkelingen, Volkswagen opende in Parijs het elektrische offensief met de conceptstudie I.D en Mercedes deed dat vanaf dezelfde locatie met de EQ. BMW heeft reeds het groene i en i Performance label.

Reageren is niet mogelijk.